Advertentie

Strauss-Kahn riskeert tot 70 jaar cel

Dominique Strauss-Kahn (tweede van rechts) bij het verlaten van het politiebureau in New York. (foto: reuters)

Dominique Strauss-Kahn, de grote baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), blijft voorlopig aangehouden na een seksuele aanklacht. Dat heeft een New Yorkse rechter beslist. De zaak komt opnieuw voor op 20 mei. DSK verblijft in de gevangenis van Rikers Island in New York, waar hij een individuele cel heeft gekregen en geen contact heeft met de andere gevangenen. Hij riskeert tot 70 jaar cel. De beschuldiging houdt onder meer aanranding, poging tot verkrachting en onwettige opsluiting in.

DSK werd maandagochtend voorgeleid voor de rechter. De aanklager vroeg om de IMF-topman in hechtenis te houden, opdat deze niet zou kunnen profiteren van een eventuele invrijheidstelling onder voorwaarden. De verdediging vroeg op haar beurt een vrijlating onder borg van een miljoen dollar. De rechter besliste om DSK voorlopig in hechtenis te houden, alvast tot 20 mei. Dan vindt de volgende hoorzitting plaats.

DSK is intussen overgebracht naar naar de gevangenis van Rikers Island in New York, waar hij een individuele cel ter beschikking krijgt. 'Hij zal er geen contact hebben met de andere gevangenen. Dit wil niet zeggen dat hij steeds in zijn cel zal verblijven, maar dat wanneer hij zijn cel verlaat, dat steeds in aanwezigheid van een bewaker zal zijn', verklaarde een woordvoerder van de gevangenis. De gevangenis van Rikers Island bevindt zich op een eiland in de East River, ten noorden van de wijk Queens. Het is een van de grootste gevangenissen ter wereld met 14.000 gevangenen, en plaats voor 17.000.

Naakt

De 62-jarige Strauss-Kahn werd zaterdag al op de luchthaven JFK van een vliegtuig geplukt door de politie. Eerder op de dag zou hij in een Sofitel-hotel in New York een 32-jarige dienster hebben aangerand. Volgens haar kwam hij naakt uit de badkamer toen zij in zijn vertrekken was, en greep hij haar vast met de intentie seks met haar te hebben. De vrouw kon zich bevrijden en zou daarbij lichte verwondingen hebben opgelopen.

Het kamermeisje heeft de IMF-topman intussen formeel geïdentificeerd als de dader. Volgens de politie kon het slachtoffer hem aanduiden in een groep mannen. De onderzoekers hebben ook bewijzen gevonden in de hotelkamer van Strauss-Kahn. Het zou gaan om DNA-elementen. Strauss-Kahn werd zondagavond weggevoerd uit het politiecommissariaat in Harlem met de handen op de rug geboeid.

DSK wordt onder meer verdedigd door Benjamin Brafman, die bekendheid verwierf als advocaat van Michael Jackson en de rappers Jay-Z en P Diddy.

De advocaten van de IMF-topman beweren dat DSK een alibi heeft. Hij zou om 13.00 uur, het oorspronkelijk vermeende uur van de aanranding, al uitgecheckt hebben in het hotel. Volgens de politie zou de aanranding echter eerder rond 12.00 uur hebben plaatsgevonden, volgens hun onderzoek. Het is dus maar de vraag waar de verdediging zich nu op zal baseren.

Oui oui

Volgens de krant New York Post zou de advocaat maandag voor de rechtbank toegegeven hebben dat DSK het kamermeisje probeerde te verleiden, maar dat zou met haar toestemming zijn gebeurd. De krant titelt ‘I seduced – and she said oui oui’.

Ondertussen dreigt ook een tweede klacht voor soortgelijke feiten tegen DSK. Tristane Banon, een Franse schrijfster en journaliste en het petekind van de vrouw van Strauss-Kahn, zegt in 2002 aangerand te zijn door DSK. Volgens haar advocaat plant ze een klacht in te dienen.

DSK is sinds november 2007 baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en aldus een van de voornaamste bestrijders van de financiële crisis. Hij wordt ook genoemd als topkandidaat van de Franse socialisten voor de presidentsverkiezingen volgend jaar, als uitdager van huidig president Nicolas Sarkozy (UMP). Ook zijn mandaat als IMF-topman loopt volgend jaar af. Die job heeft hij tot ieders tevredenheid gedaan, waardoor werd aangenomen dat hij herbenoemd kon worden indien hij dat wou.

Presidentschap

DSK stond tot zijn arrestatie te boek als de grote favoriet voor de Franse presidentsverkiezingen. De Franse pers is verdeeld over de vraag of DSK al dan niet in een politieke valstrik is getrapt, maar over één kwestie zijn alle commentatoren het roerend eens. De IMF-topman mag zijn politieke ambities opbergen.

Uit peilingen was gebleken dat DSK bij verkiezingen het met gemak zou halen, voor de extreemrechtse Marine Le Pen en de huidige president Nicolas Sarkozy. DSK had het vertrouwen van de Franse regering gewonnen vanuit zijn positie als IMF-topman. Van daaruit kon DSK zich bewijzen als een sterke hand en een bestrijder van de crisis, terwijl hij zich niet moest mengen in de hete hangijzers van de Franse nationale politiek.

Omdat DSK zo'n geduchte tegenstander was voor Sarkozy, duiken hier en daar dan ook complottheorieën op. Onder andere het feit dat de - betwiste - feiten zich afspeelden in een Franse hotelketen (Sofitel), is goed voor speculatie over een opgezette lastercampagne. Ook het feit dat de politicus de afgelopen weken herhaaldelijk in de pers werd aangepakt wegens zijn luxueuze levensstijl doet hier en daar wenkbrauwen fronsen over de timing van het schandaal.

Hoe het ook zij, DSK mag naar alle waarschijnlijkheid een kruis maken over zijn kandidatuur voor het Franse presidentschap. Zelfs indien de Fransman onschuldig blijkt, wordt het moeilijk om zijn imago schoon te wassen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud