Reynders wil G20-blok met Nederland

Didier Reynders (r.) samen met ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet op de G20-top in Zuid-Korea (foto: EPA)

Vermits België in het IMF-bestuur een stap achteruit moet zetten, zou ons land best samen met Nederland blok vormen. Dat blok, met naast de Benelux enkele andere eurolanden, zou dan een prominente plaats kunnen innemen in zowel het IMF als de G20. Dat zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR) zaterdagnamiddag in een telefonisch interview met De Tijd.

De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G20 zijn het zaterdag in Zuid-Korea eens geraakt over een herverdeling van de macht in het IMF. De rijke landen staan zes procent van hun stemrecht af aan de groeilanden. En, wat belangrijker is, de Europese landen staan twee zetels af in de raad van bestuur die in totaal 24 zetels telt.

Kieskring

Het gaat wel niet om een pure overdracht. De kleinere Europese landen met een zetel, zoals België, zullen voortaan geregeld hun plaats afstaan aan de belangrijkste groeilanden in hun 'kieskring'. Het is momenteel zo dat de 24 bestuurders niet slechts hun land vertegenwoordigen, maar een aantal landen. Zo verdedigt België momenteel diverse Europese landen en ook Turkije. Dat laatste land zou dan voortaan geregeld de leiding van de kieskring mogen opnemen.

Eurozone

Hoe dit concreet moet verlopen, zal de komende paar jaar moeten uitgedokterd worden. Maar Reynders zou liever een ander scenario zien. Plan-A is een enkele zetel voor de hele eurozone. Dat zou dan meteen de belangrijkste stem worden in het IMF en ook in de G20. De grote Europese landen willen zich momenteel echter niet inschrijven in zo'n scenario. Daarom wil Reynders voor plan-B gaan: een blok rond de Benelux, Oostenrijk, Slovenië, ... Nu is de Nederlandse zetel evenzeer bedreigd als de Belgische. Bovendien is Nederland, ook net als België, geen lid van de G20. Premier Jan Peter Balkenende was op de voorbije G20-toppen wel waarnemer, maar huidig G20-voorzitter Korea heeft Nederland nu niet meer uitgenodigd.

Bundelen

België en Nederland zouden best de krachten bundelen in zowel G20 als IMF, via het vormen van een enkele 'kieskring' ('constituency' in het Engelse jargon). Die kieskring verenigt dan de facto de kleine eurolanden.

Eensgezind

Binnen het IMF wordt de komende jaren sowieso onderhandeld over nieuwe kieskringen en nieuwe bestuurders. Als België en Nederland voldoende snel eensgezind optreden, kunnen ze zo die onderhandelingen beïnvloeden. Daarna moet bekeken worden hoe de G20 opnieuw kan worden samengesteld.

Promotie

De G20-ambitie van Reynders is niet onrealistisch. De G20-financiën van vandaag en gisteren betekent een stevige promotie voor het IMF. Dat IMF wordt de centrale scheidsrechter in de wisselkoersoorlog. Het Amerikaanse plan om landen voortaan te verbieden om een handelsoverschot te boeken van meer dan 4 procent van hun bbp, is afgeschoten. Maar het concept komt via de achterdeur genaamd IMF wel opnieuw naar binnen. Het IMF zal de landen met de grote munten (dollar, yuan, yen, euro, ...) jaarlijks evalueren en in die evaluatie zal de omvang van het handelsoverschot een cruciale rol spelen. Er is een soort afspraak dat een overschot van meer dan 4 procent moet worden aangewend voor infrastructuurwerken en/of de sociale zekerheid. Op die manier wordt de binnenlandse consumptie aangezwengeld en wordt het handelsoverschot verkleind. Hoe zwaar deze afspraak weegt, zal de komende jaren duidelijk moeten worden. Reynders gaat er alvast van uit dat de discussie nog jaren zal duren.

Volgens Reynders geldt het akkoord trouwens ook voor Duitsland. Dat land wordt ondermeer door Frankrijk aangespoord om de binnenlandse consumptie op te drijven.

Didier Reynder toont zich in het algemeen tevreden over de G20-financiën die hij bijwoonde als huidig EU-voorzitter. Dat het IMF opnieuw belangrijke taken kreeg toegedeeld, beschouwt hij als zeer positief. Het IMF wordt voor een groot deel de uitvoerende arm van de G20.

Reynders ontkent tot slot dat Europa het recht heeft opgegeven om de grote baas van het IMF te benoemen. In het kader van de globalisering was het de bedoeling dat de oude verdeling zou worden opgedoekt. In die oude verdeling was de IMF-baas een Europeaan en de baas van de Wereldbank een Amerikaan. De VS willen voorlopig dat privilege niet opgeven. Daarom komt Europa terug op het eerdere engagement om de leiding van het IMF op te geven. Iedereen is momenteel trouwens zeer tevreden over de Fransman Dominique Strauss-Kahn.

Op 11 en 12 november vergaderen de presidenten en premiers van de G20 in Seoel. Tegen dan zullen ongetwijfeld veel van de nieuwe afspraken iets verduidelijkt worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud