Syrische regering treedt af

Aanhangers van de Syrische president scanderen slogans tijdens een optocht dinsdag.

In Syrië stapt de Syrische regering met onmiddellijke ingang op. Dat meldde de Syrische staatstelevisie dinsdagnamiddag. Over het ontslag van de regeringsploeg werd al enkele dagen gespeculeerd.

'President Bashar al-Assad heeft het ontslag van de regering aanvaard', luidde het dinsdagnamiddag op de Syrische staatstelevisie. Een dik uur later kondigde president Bashar al-Assad aan het parlement woensdag toe te spreken.

De regering van premier Naji Otari was sinds 2003 aan de macht. Twee jaar geleden herschikte hij zijn regering al eens. Maar dit keer zit hij zelf op de schopstoel.

Tegen het eind van deze week moet de samenstelling van de nieuwe regering bekend zijn. De nieuwe ploeg zou hervormingen moeten doorvoeren.

President Assad spreekt naar alle verwachting woensdag de natie toe. In zijn speech kondigt hij mogelijk aan dat hij de noodtoestand in het land opheft en

een reeks hervormingen doorvoert.

Toneel

Syrië is al twee weken het toneel van protesten tegen het regime van president Assad. Behalve de opheffing van de noodtoestand eisen de tegenstanders van het regime de  liberalisering van de pers en de invoering van politiek pluralisme.

Het regime, dat al bijna vijf decennia de plak zwaait in Syrië, bracht dinsdag duizenden aanhangers op de been in de straten van Damascus. De voorstanders van Assad droegen Syrische vlaggen met zich mee en heel wat portretten van de president. Ze scandeerden slogans als 'Met ons bloed offeren we ons op voor jou, Bashar'.

Bashar al-Assad kwam in 2000 aan de macht. Hij volgde toen zijn vader Hafez op, die het land sinds 1970 leidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content