Israël wil zich niet verontschuldigen

Israëlische marinetroepen maken zich klaar om de controle over het flottielje over te nemen (Foto Photo News)

Israël ziet geen reden om zich te verontschuldigen voor de bloedige aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. 'We moeten ons niet verontschuldigen voor het feit dat we ons verdedigd hebben', zegt de Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken, Danny Ajalon.

(tijd/belga) - Ajalon beschreef het hulpkonvooi als 'een vloot van haat en geweld'. De vloot is enkel een voorbeeld van de 'provocaties' gericht tegen Israël.

Ook voor de 700 aanwezige pro-Palestijnse activisten aan boord van de schepen was Ajalon niet mals. 'Vertel me eens, welke vredesactivisten hebben messen en metalen stokken bij zich waarmee ze anderen proberen te doden?', aldus de viceminister.

Grensovergang

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdag de opening van de grensovergang van Rafah naar de Gazastrook bevolen. Het is de enige grensovergang die niet gecontroleerd wordt door Israël. Op deze manier kan humanitaire hulp toch tot in de Gazastrook geraken. Dat meldt het Egyptische persbureau Mena.

Hoelang de grensovergang open zal blijven, is niet bekend. Gewoonlijk wordt de overgang tussen Egypte en de Gazastrook enkele dagen per maand geopend.

Veiligheidsraad

De VN-veiligheidsraad heeft de Israëlische aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza veroordeeld. Ze vraagt een onpartijdig onderzoek en wil dat de opvarenden van het konvooi vrijgelaten worden.

Na meer dan 10 uur onderhandelen achter gesloten deuren raakten de 15 leden van de VN-veiligheidsraad het dinsdagochtend eens over een gemeenschappelijk standpunt. Lange tijd zochten Turkije, dat Israël van staatsterrorisme beticht en aandrong op de spoedbijeenkomst, en de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, naar de juiste woorden. De verklaring van de veiligheidsraad is niet bindend, zoals een resolutie.

De VN-veiligheidsraad 'betreurt ten diepste het verlies van levens en de gewonden als gevolg van het gebruik van geweld tijdens de Israëlische militaire operatie in internationale wateren tegen het konvooi dat naar Gaza voer'. Ze 'veroordeelt deze daden die resulteerden in ten minste 10 doden en vele gewonden'. 

De veiligheisraad vraagt een 'snel, onpartijdig, geloofwaardig en transparant onderzoek' naar de Israëlische aanval. Voorts vraagt ze dat de opvarenden van de zes schepen onmiddellijk vrijgelaten worden en dat de schepen vrijgegeven worden. In het communiqué noemt de VN-veiligheidsraad de Israëlische blokkade van Gaza 'niet houdbaar'. Ze herhaalt de noodzaak om de vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen te hervatten en onderstreept andermaal dat een tweestatenoplossing de enige weg is richting vrede en veiligheid in de regio.

Freedom Flotilla

Com­man­do's van het Israëli­sche leger be­storm­den maandag in in­ter­na­ti­o­na­le wa­te­ren het scheeps­kon­vooi Free­dom Flo­til­la, dat met hulp­goe­de­ren op weg was naar Gaza. Daar zwaait Hamas, dat door Israël gezien wordt als een terreurorganisatie, de plak. Bij die militaire ope­ra­tie werden 9 men­sen ge­dood en 45 ge­wond. De rest van de zowat 700 opvarenden werd gearresteerd.

Het scheepskonvooi met zo'n 700 pro-Palestijnse activisten aan boord vertrok zondag vanuit Cyprus naar Gaza, met zo'n 10.000 ton aan hulpgoederen. Zondag waren uit de haven van Haïfa verschillende Israëlische patrouilleschepen uitgevaren om het konvooi te onderscheppen. Eerder was er sprake van een ultimatum: geënterd worden of naar de haven van Ashdod varen.

Reacties

De hele wereld reageert geschokt op de Israëlische raid. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunt met haar vraag om een onafhankelijk onderzoek een eerdere oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ban Ki-moon liet weten dat hij 'geschokt' is over de berichten over doden en gewonden. Hij wil een 'volledige verklaring over hoe het tot dit bloedvergieten kwam'.

De VS 'betreuren het verlies aan mensenlevens' en de gewonden, maar willen de omstandigheden van de 'tragedie' kennen, zo deelde het Witte Huis mee. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu annuleerde zijn Noord-Amerikatrip, inclusief de ontmoeting met president Barack Obama dinsdag.

De Europese Unie eist een grondig onderzoek naar de aanval. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton sprak met de minister van Buitenlandse Zaken van Israël Avigdor Lieberman. 'Ik heb hem mijn diepste bezorgdheid uitgedrukt over de tragedie die plaatsgevonden heeft. Ik heb hem gezegd dat er een onderzoek naar de omstandigheden moet komen, geleid door Israël.'

De Europeanen herhalen verder hun pleidooi voor 'een onvoorwaardelijke opening' van de Gazastrook voor humanitaire hulp. Ashton herinnert eraan dat de Europese Unie de blokkade van de Gazastrook als 'onaanvaardbaar en politiek contraproductief' beschouwt. Ze bepleit de 'onmiddellijke en onvoorwaardelijke' opheffing van de blokkade voor humanitaire hulp, handelsgoederen en mensen.

Bij de Commissie klonk het nog dat, terwijl dus de ambassadeurs van de lidstaten bij het politiek en veiligheidscomité van de EU ('COPS') in Brussel samenzitten, de diplomatieke vertegenwoordigers van de EU-landen in Israël overleg plegen met de plaatselijke autoriteiten.

Griekenland blies meteen een gezamenlijke militaire oefening met Israël af. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Israël beschuldigd van staatsterrorisme. Op vraag van Erdogan is er morgen/dinsdag een spoedzitting bij de NAVO. Wegens de Israëlische actie heeft de Turkse regeringsleider zijn bezoek aan Latijns-Amerika afgebroken.

Een van de door Israëlische militairen bestormde schepen, de Mavi Marmara, was een Turks passagiersschip. Turkije, een van de weinige islamitische bondgenoten van Israël, stelt dat het incident de Turks-Israëlische relaties 'blijvend' heeft beschadigd. Israël raadt zijn burgers af naar Turkije te reizen.

Verschillende landen, waaronder Denemarken, Zweden en Spanje, roepen de Israëlische ambassadeurs op het matje.

Rusland heeft het over een 'grove schending' van het internationaal recht genoemd. Naast de veroordeling spreekt Moskou ook zijn diepe bezorgdheid uit over het feit dat deelnemers aan het konvooi zijn gedood en gewond. De zaak vraagt om opheldering, aldus het communiqué.

Arabische staten zoals Syrië en Libanon gewaagden van een 'afschuwelijke misdaad waarbij de meest fundamentele normen van menselijkheid en het internationaal recht met voeten worden getreden'. Sommige Arabische staten, onder wie ook Syrië en Libanon, spraken de vrees uit dat er een nieuwe oorlog dreigt. In Jordanië, Egypte, Iran en Libanon kwamen duizenden mensen op straat. Zij riepen op tot de sluiting van de Israëlische ambassades in Arabische hoofdsteden.

De Samenwerkingsraad van de Golfstaten spreekt van 'staatsterrorisme'. De Arabische Liga ziet in het gebeuren het bewijs dat de joodse staat geen vrede wil en dat 'het tot niets dient met Israël over vrede te onderhandelen'.

Voor dinsdag is er een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga gepland. Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten willen een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. 

België

In een eerste reactie zei de Belgische ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maandag dat de Israëlische raid op de vloot met hulp voor de Palestijnen gepaard lijkt te zijn gegaan met 'het gebruik van disproportionele middelen'.

Vanackere bracht enkele weken geleden een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Hij ontmoette in beide kampen 'mensen van goede wil' die willen deelnemen aan vredesgesprekken, maar er zijn volgens hem ook aan beide kanten mensen die geen oplossing willen.

Met betrekking tot de Israëlische blokkade van de Gazastrook erkende Vanackere 'het immense belang' van de Israëlische noodzaak om in veiligheid te leven. De gebruikte middelen lijken volgens hem echter 'disproportioneel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud