Witte Huis publiceert geboortebewijs Obama

Het geboortecertificaat van Barack Obama die het Witte Huis vrijgaf.

De Amerikaanse president Barack Obama publiceerde woensdag een omstandig geboortecertificaat om aan te tonen dat hij wel degelijk geboren is op Hawaiï en dus ook op een rechtmatige manier president van de VS is. Sinds zijn aantreden woedt een polemiek of Obama al dan niet een Amerikaanse staatsburger is. Sinds de vastgoedtycoon Donald Trump in de race naar het presidentschap stapte, rakelde hij de geboortekwestie weer op. Obama zelf verklaarde dat hij met verbazing toekeek hoe de hele polemiek zich verder ontwikkelde.

'De voorbije twee jaar heb ik met verbijstering toegekeken, ik ben verrast door de intensiteit waarmee dit ding maar bleef doorgaan', verklaarde Obama tijdens een persconferentie. De kwestie over het al dan niet Amerikaan zijn, laaide de jongste weken weer hoog op in de VS en dat uitgerekend in een periode waarin de begroting en het terugdringen van de overheidsschuld bovenaan de politieke agenda staan.

'We gaan onze problemen niet oplossen als we afgeleid worden door bijzaken en kermisfiguren', voegde Obama eraan toe. 'We hebben geen tijd voor dit soort van onnozelheid.'

Het was Donald Trump die de hele kwestie weer bovenaan op de politieke agenda zette. De vastgoedtycoon en mediaster spinde garen bij een stroming die al meer dan twee jaar leeft bij de Republikeinen. En daar staat de afkomst en de geboorte van Obama fel ter discussie.

Argument

Obama is volgens de vrijgegeven documenten wel degelijk op Hawaiï geboren en is dus een volwaardige Amerikaanse burger. Meteen slaat Obama de Republikeinen een belangrijk argument tegen hem uit handen. Nogal wat Republikeinse tegenstanders hadden zich in al dan niet bedekte termen vragen gesteld over de afkomst van de Amerikaanse president. Maar sinds Trump het verhaal opnieuw oprakelde, distantieerden steeds meer Republikeinen zich van de hele kwestie.

Niet alleen politici, maar ook de gewone burgers zitten met de kwestie. Volgens een peilinig van USA Today en Gallup gelooft 38 procent van de Amerikanen dat Obama geboren is in de VS, 18 procent vermoedt van wel terwijl 15 procent denkt dat hij 'vermoedelijk' in een ander land is geboren. Negen procent gelooft dat Obama zeker in het buitenland is geboren en dus geen recht heeft op de presidentstitel.

Het omstandig geboortebewijs geeft ook de name van de dokters die aanwezig waren. Uit het document blijkt dat Obama op 4 augustus 1961 geboren is in Honolulu. Zijn moeder, Stanley Ann Dunham, is geboren in Kansas en zijn vader, Barack Hussein Obama senior, is geboren in Kenia.

Trump

Donald Trump reageerde onmiddellijk. Geen spatje schaamte over de valse besculdigingen die hij gelanceerd had. Integendeel. Volgens hem ging het om een overwinning omdat hij 'iets bereikt had dat niemand eerder had bereikt'.

Trump, die momenteel hoog scoort bij de Republikeinse kiezers, krijgt steeds meer tegenwind. Niet alleen voor zijn politieke standpunten. Ook voor zijn politieke voorkeuren. Uit een onderzoek van The Washington Post blijkt dat Trump zowat 1,3 miljoen dollar aan allerhande politieke kandidaten heeft geschonken.

Pittig detail is dat 54 procent van dat geld ging naar Democratische kandidaten. Vooral in New York kregen veel politici geld van Trump. Onder meer de minister van Buitelandse Zaken, Hillary Rodham Clinton, gewezen presidentskandidaat John Kerry en de onlangs overleden senator Edward kennedy behoorden tot de gelukkigen.

Trump steunde evenwel ook Republikeinse kandidaten en bewegingen. Bij de laatste verkiezingen schonk hij 50.000 dollar aan American Crossroads, een politieke groepering die vooral kandidaten van de rechtspopulistische Tea Party binnen de Republikeinse Partij steunde.

Het feit dat de vastgoedtycoon vooral Democraten financieel steunde, ondermijnt in zekere mate de kansen van Trump om het tot effectieve presidentskandidaat te schoppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud