'Eurohaters' nipt onder kiesdrempel

Boegbeeld Bernd Lucke van Alternative für Deutschland. ©REUTERS

De ‘Alternative für Deutschland’ zorgde zondag bijna voor een stunt. Een half jaar na haar oprichting miste de protestpartij op een haar na de kiesdrempel. De partij bereidt zich nu voor op de komende Europese verkiezingen.

Een aantal economieprofessoren richtte in april dit jaar de ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) op. Onder leiding van boegbeeld Bernd Lucke verzetten ze zich tegen de dure redding van de euro door de regering-Merkel. De partij ijvert voor de afschaffing van de eurozone en wil een parallelle nationale munt voor de Zuid-Europese landen invoeren. De herinvoering van de Deutsche Mark mag daarbij geen taboe zijn.

Weinig buitenstaanders hadden verwacht dat de partij met dat eurokritische programma bij de federale verkiezingen een goed resultaat zou kunnen boeken.

De AfD haalde uiteindelijk 4,7 procent van de stemmen. De hoofdredacteur van het weekblad Die Zeit sprak in dat opzicht van een ‘epochale’ cesuur voor Duitsland. Niettemin hadden vele AfD-leden meer verwacht. Ondanks twee miljoen eurokritische stemmen belandt de AfD door de kiesdrempel van 5 procent niet in de Bondsdag. 'Deze uitslag is goed maar niet bevredigend', oordeelde mede-partijoprichter Joachim Starbatty.

Volgens de eerste onderzoeken snoepte de AfD van alle partijen kiezers af, maar liepen vooral voormalige kiezers van de liberale FDP over naar de ‘eurohaters’, aldus de Duitse tabloid Bild. Het slechte verkiezingsresultaat van de liberalen werd bij de AfD dan ook op applaus onthaald. 'Jammer voor de FDP, maar ze hebben het zelf gezocht', vertolkte Frank-Christian Hänsel de mening van vele AfD-leden. 'Wanneer de FDP haar beloftes van vier jaar geleden had gehouden, bestond onze partij vandaag niet', luidde de harde analyse van medestichter Alexander Gauland. 'Wij zijn zeker geen nieuwe FDP', bezwoer boegbeeld Lucke op de televisiezender ZDF. 'Wij zijn een nieuwe volkspartij.'

Het verhaal van de AfD loopt alleszins niet ten einde. 'Dit was geen project voor één verkiezing of één legislatuur', beklemtoonde Bernd Lucke op Twitter. De partij maakt zich alvast op voor de Europese verkiezingen in mei 2014, waarvoor de kiesdrempel maar op 3 procent ligt. Bovenaan de verkiezingsagenda staat het favoriete thema van de AfD: de verfoeide euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud