Verhuist Zulte-Waregem naar het Kiel?

Essevee naar Antwerpen? ©photonews

Speelt vice-voetbalkampioen Zulte-Waregem volgend jaar zijn thuismatchen in Antwerpen, in het stadion van Beerschot? Patrick De Cuyper, CEO van de voetbalploeg, ontkent alvast. Maar waar rook is, is vuur. Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem, reageert onthutst op de berichten in de media.Hij spreekt over sportieve prostitutie en noemt De Cuyper een Judas. Om 11 uur volgt nog een persconferentie bij Zulte-Waregem.

"Het kan toch niet dat men hier op de markt een viering heeft met zes- tot zevenduizend supporters van Zulte Waregem, om hen dan een mes in de rug te steken door twee dagen later te verklaren dat de club volgend seizoen in Antwerpen gaat spelen", alduqs de burgemeester van Waregem. "Of de CEO van Zulte Waregem, Patrick Decuyper, druk wil zetten op het stadsbestuur omdat wij te weinig zouden doen voor de club? Dit is toch een heel onethische manier van handelen. We leveren tal van inspanningen, denk maar aan de 700.000 euro om hier Europees te kunnen spelen, maar we kunnen geen 44 miljoen euro uittrekken voor een nieuw stadion."

"Een verhuis kunnen wij als stadsbestuur niet laten gebeuren. Ook de vele supporters zullen dit absoluut niet tolereren. Voetbal moet een feest blijven en mag niet kapot gaan aan platte commercie. De traditie van Zulte Waregem kan je niet zomaar in je valies steken en ermee vertrekken", besluit Vanryckeghem. Om 11 uur staat er een persconferentie gepland bij Zulte Waregem.

Consternatie gisterenmiddag bij de supporters van Essevee, zoals SV Zulte Waregem in de volksmond heet. Het weekblad Sport/Voetbalmagazine meldde op zijn website dat de West-Vlaamse club een verhuizing naar Antwerpen voorbereidt. Het eerste elftal van Waregem zou er voortaan gebruikmaken van het stadion van Beerschot, dat gisteren amper enkele uren eerder failliet was verklaard door de rechtbank van koophandel in Antwerpen.

Hoe onwaarschijnlijk ook vanuit het standpunt van de supporters, zo’n verhuizing zou op puur zakelijk vlak niet onlogisch zijn. Zulte Waregem pakte vorig weekend nipt naast de titel van landskampioen, en ziet meteen ook de bijbehorende geldpotten aan zich voorbijgaan. De club is dringend op zoek naar creatieve manieren om te kunnen blijven investeren in een ploeg én in een stadion op topniveau. Voor Beerschot zou een verhuur van zijn stadion aan Waregem dan weer centen in het laatje brengen om de schuldeisers te betalen, en een begin te maken met de heropbouw van de club.

Alleen lijkt de grote voetbalverhuis niet zo spectaculair te worden als her en der te lezen viel. Patrick Decuyper, de CEO van Zulte Waregem, ontkende gisteravond prompt dat zijn ploeg volgend seizoen in Antwerpen zou spelen. En ook Christian Van Thillo, de grote baas van het mediabedrijf De Persgroep, ontkende tegenover De Tijd dat hij weet heeft van een verhuisplan. Sport/Voetbalmagazine had hem, samen met Arseus-topman Jan Peeters, genoemd als ‘ondernemers die bij het plan betrokken zijn’. Van Thillo heeft de voorbije weken ‘informeel en uit sympathie’ deelgenomen aan vergaderingen over Beerschot, maar zegt dat hij niet van plan is geld te investeren in het voetbal.

De ontkenningen hoeven niet te betekenen dat er helemaal niets aan de hand is. Een mogelijk scenario is dat Waregem alleen voor zijn Europese wedstrijden, waarvoor zijn eigen stadion niet voldoet, naar het Kiel zou uitwijken. Decuyper verklaarde eerder al dat hij de Europese matchen in Brugge of Gent wil spelen. De CEO van Waregem lijkt verschillende denksporen tegelijk te verkennen. Maandag liet hij in de media ook al een ballonnetje op over een mogelijke fusie van zijn club met de tien kilometer verderop gelegen voetbalclub KV Kortrijk.

Mogelijk zijn het ook pogingen om de druk op te voeren op het stadsbestuur van Waregem. Decuyper verwijt de stad al langer dat die haar beloften over investeringen in de club nooit is nagekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content