Advertentie

11.000 euro schadevergoeding voor 'Farid le Fou'

Farid Bamouhammad. (foto belga) ©BELGA

Farid Bamouhammad, bijgenaamd 'le Fou', een van de bekendste gedetineerden van het land, krijgt een schadevergoeding van 11.000 euro voor de onterende behandeling die hij na een incident in december 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Itter. Dat heeft de correctionele rechtbank van Nijvel maandag beslist.

Voor de onterende behandeling zijn, volgens de rechtbank, twee leden van de directie en een hoofd van de cipiers verantwoordelijk. Bamouhammad, die bekendstaat als een van de onhandelbaarste gedetineerden van het land, is zelf dan weer schuldig aan beledigingen en bedreigingen aan het gevangenispersoneel.

Omdat de redelijke termijn in de zaak overschreden is, worden alle beklaagden veroordeeld tot een eenvoudige schuldverklaring. Toch krijgt Bamouhammad een schadevergoeding van 11.000 euro, of 1.000 euro per dag dat hij zat opgesloten in een isoleercel in Itter. Daarom had hij een klacht ingediend voor onmenselijke en ontederende behandeling, tegen drie cipiers en drie directieleden. Hun advocaten hadden de vrijspraak gepleit, omdat ze volgens hen niets anders gedaan hadden dan de regels toegepast.

In het uitgebreid gemotiveerde vonnis van de rechtbank verwerpt die de onmenselijke behandeling, maar behoudt ze de onterende behandeling. De rechtbank is van oordeel dat het gedrag van Bamouhammad niet van die aard was dat hij in de isoleercel zowel aan de handen als aan de voeten geboeid moest worden. De toenmalige gevangenisdirecteur, een co-directrice en een hoofd van de cipiers worden hiervoor verantwoordelijk geacht. De andere personeelsleden zijn vrijgesproken.

De bedreigde agenten krijgen een symbolische euro.

'Wereld op zijn kop'

'Het is nu wachten op een duidelijk signaal van de minister van Justitie, Annemie Turtelboom', zegt ACOD-vakbondsman Gino Hoppe. 'Het is duidelijk dat ze moet ingaan tegen het vonnis als ze haar beleid wil verdedigen.' Hoppe vindt het ook hoog tijd dat de minister de verdediging opneemt van het gevangenispersoneel.

Voor Luc Neirynck van ACV Openbare Diensten kan de maatschappij niet tevreden zijn met de schadevergoeding. 'Die man houdt niet op met andere mensen het leven zuur te maken. Dat hij een schadevergoeding krijgt, is de wereld op zijn kop.' ACV Openbare Diensten is niet van plan om hiertegen actie te ondernemen. 'Hij zou niet liever hebben. Het zou beter zijn om hem te veroordelen tot een werkstraf bij de rechter die de uitspraak gedaan heeft. Die rechter zou snel begrijpen welk vlees hij in de kuip heeft.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud