33 Vlaamse groene energiebedrijven over de kop in 2013

Electrawinds was een van de bedrijven die in de problemen kwam in 2013 - EE ©Emy Elleboog

In 2013 gingen in totaal 33 Vlaamse groene energiebedrijven over de kop. Op een totaal van 489 actieve bedrijven is dat ongeveer 6 procent. Dat blijkt uit een studie die Groen bestelde bij handelsinformatiekantoor Graydon.

Het aantal Vlaamse groene energiebedrijven dat in 2013 in de problemen kwam, steeg fors ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2011 gingen er nog 5 bedrijven over de kop, in 2012 6. In 2013 gaat het dus om 33 bedrijven, ongeveer 6 procent van de gehele sector. 

Het bekendste voorbeeld van een noodlijdend groenestroombedrijf is natuurlijk Elektrawinds, maar volgens Vlaams parlementslid van Groen Hermes Sanctorum krijgen dus ook veel kleinere ondernemingen het moeilijk. Dat is de schuld van de Vlaamse regering, aldus Sanctorum. 

'De Vlaamse regering beweert altijd dat het nieuwe steunmechanisme voor groene energie opnieuw stabiliteit geeft aan de sector. Maar de vele faillissementen tonen aan dat Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (sp.a) en minister-president Kris Peeters (CD&V) geen stabiliteit hebben gebracht. Groene energie is de toekomst, maar het Vlaamse beleid doet meer kwaad dan goed voor deze sector,' aldus Sanctorum. 

'De Vlaamse regering pakt steevast uit met haar systeem van groenestroomcertificaten, die laatst gewijdigd werd sinds 1 januari 2013. Maar de cijfers bewijzen dat dat hoegenaamd niet werkt,' vervolgt Sanctorum. 

Het jaar 2014 belooft niet veel beterschap, blijkt nog uit de studie. In de eerste maand van 2014 gingen al drie groene energiebedrijven over de kop. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud