4G op komst in Brussel

Uitrol van 4G vanaf februari mogelijk in Brussel.

Na een akkoord tussen de Brusselse meerderheidspartijen in juli ligt er nu ook een concreet voorstel op tafel dat de uitrol van een supersnel 4G-internetnetwerk in Brussel mogelijk maakt. De stralingsnorm wordt daarvoor verhoogd van 3 volt per meter naar 6 volt per meter.

Brusselde hinkelde lange tijd achterop in het dossier, maar nu ligt er een voorstel tot ordonnatie voor die de uitrol van het 4G-netwerk in Brussel mogelijk moet maken. 4G stelt mensen in staat om sneller mobiel te surfen dan met de vroegere 3G. 

Om dat te kunnen realiseren komt er een versoepeling van de straling- en blootstellingsnormen, van 3 volt per meter naar 6 volt per meter. De meting blijft voorlopig cumulatief, al zou dat in de toekomst kunnen veranderen, aldus Open VLD-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Els Ampe. De stralingsreglementering blijft relatief streng in Brussel, vergeleken met andere plaatsen.

Zo hanteert Vlaanderen een cumulatieve stralingsnorm van 20,6 volt per meter, wat neerkomt op 3 volt per meter per antenne. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een norm van 40 volt per meter. 

Vanaf februari zou 4G mogelijk moeten zijn in Brussel. Er komt ook een expertencomité dat de uitvoering van de ordonnantie moet evalueren en jaarlijks rapporteren aan de regering. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content