Advertentie

ACV blij met aandacht notionele intrest

ACV-voorzitter Mark Leemans vindt de notionele intrestaftrek 'te vrijblijvend'. Foto: Photo News. ©Photo News

Het ACV zegt naar aanleiding van de heisa rond het ACW ‘bijzonder verheugd’ te zijn ‘met de vragen over en aandacht voor zijn standpunt inzake de notionele intrestaftrek (NIA).’ Over het gebruik van de notionele intrestaftrek door het ACW wil de christelijke vakbond niets kwijt.

Het ACW lag vandaag opnieuw onder vuur, nu omdat de werknemersorganisatie zijn notionele intrestaftrek spectaculair ziet stijgen door de constructie met de Belfius-winstbewijzen.

Het ACV, een van de verschillende organen die onder overkoepelende ACW valt, benadrukt in een reactie dat het zich nooit heeft uitgesproken tegen de notionele intrestaftrek, ‘omdat een financiering vanuit het eigen vermogen niet ongelijk mag worden behandeld tegenover financiering met geleend kapitaal.’

Wel vraagt de christelijke vakbond ‘maatregelen vragen tegen de vrijblijvendheid, de budgettaire ontsporing en het oneigenlijk gebruik van de NIA die leidt tot een winstmaximalisatie die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders.’

Zo wil de vakbond onder meer dat er aan het gebruik van de notionele intrestaftrek voorwaarden inzake investeringen of jobcreatie gekoppeld worden en dat er een gelijke behandeling komt voor grote en kleine ondernemingen.

Winstbewijzen Belfius

Eind januari bereikte het ACW een akkoord met Belfius over de afkoop van de winstbewijzen die het in de overheidsbank en haar verzekeringsdochter bezit. De Vlaamse en de Franstalige vleugel van de christelijke arbeidersbeweging strijken daarbij 110 miljoen euro op. De hele transactie verloopt via de coöperatieve vennootschap Sociaal Engagement en haar Franstalige tegenhanger Mouvement Social.

In een vijftien pagina's tellend vertrouwelijk document, dat De Morgen inkeek, worden verschillende financiële scenario's voor die vennootschap geschetst. De nota, die dateert van 6 februari en bestemd was voor een select kransje ACW-secretarissen, berekent in detail wat tussen 2012 en 2023 de financiële impact is.

Een constante in de verschillende scenario's is dat Sociaal Engagement dankzij de miljoenen uit de deal met Belfius kan rekenen op een forse toename van de notionele intrestaftrek. Het fiscale voordeel neemt toe van 388.000 euro tot ruim 2,3 miljoen.

Het systeem is perfect wettelijk, alleen haalde de vakbond ACV altijd zwaar uit naar de notionele intrestaftrek. Het ACV wil nu niet dieper ingaan op het gebruik van de notionele intrestaftrek door het overkoepelende ACW.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud