Aantal bewakingscamera's in twee jaar verdrievoudigd

Foto AFP

De privacycommissie zag het aantal aangiften van bewakingscamera's de voorbije twee jaar bijna verdrievoudigen. In januari 2010 was nog sprake van 6.552 aangiften, vandaag staat de teller op 18.041.

Dat aangiftecijfer staat voor een veelvoud aan camera's. Want 17.763 aangiften zijn bestemd voor 'besloten plaatsen', waar tientallen camera's kunnen staan, zoals in bedrijven en supermarkten. De resterende 278 zijn voor gemeenten, waar in meerdere straten camera's kunnen staan.

Ondanks het feit dat al vijf jaar specifieke regels gelden voor de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, zijn er nog heel wat onduidelijkheden en illegale praktijken, blijkt uit een analyse van de privacycommissie.

Onwettig gebruik

Zo zijn er werkgevers die officieel bewakingscamera's installeren om buitenstaanders op diefstal te betrappen, maar de camera's ook onwettig gebruiken om hun personeel in de gaten te houden. De installateurs van de camera's zijn niet verantwoordelijk voor het onwettige gebruik, stelt de commissie.

Zelfs de politiediensten gebruiken soms illegaal camera's. Zo mogen camera's die nummerplaten herkennen, niet zomaar op rondrijdende politiewagens gemonteerd worden. De politie mag ook niet zomaar inloggen op de camerabewaking van bedrijven of particulieren. Camera's verbergen in uniformen, kepies of brillen heeft evenmin een wettelijke basis. Vermits het om doelbewuste schendingen van de wet gaat, riskeren de zo vergaarde bewijzen te worden vernietigd. 'Dat stelt juridische problemen. De rechters zullen daar uiteindelijk over oordelen', zegt Peter Van den Eynde van de privacycommissie.

Invalswegen

Verontrustend is ook hoe gemeenten met bewakingscamera's omspringen. Als in de hele gemeente en aan alle invalswegen camera's worden geplaatst, vraagt de commissie zich af of dat nog met veiligheidsproblemen te maken heeft. Ze wil dat de gemeenten eerst een grondige evaluatie maken van het nut van camera's.

De privacycommissie vindt de camerawet van 2007 achterhaald. De opkomst van nieuwe camera's gekoppeld aan databanken vereist nieuwe wettelijke regels, vindt ze. De commissie stelt wel vast dat de camerabeelden vaak niet langer dan de wettelijke termijn van één maand worden bewaard. Vaak worden ze slechts 24 uur bewaard, of zelfs enkel in real time.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud