Amerikanen geven Di Rupo slecht rapport

Amcham-voorzitter Scott Beardsley (Foto: Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

'De Belgische regering heeft stappen gezet', erkent Scott Beardsley, voorzitter van de American Chamber of Commerce (Amcham) in België. 'Maar soms twijfelen we aan de bereidheid om te handelen. Zoveel zaken blijven onveranderd.'

Amcham, dat de belangen van de Amerikaanse bedrijven in ons land verdedigt, is niet mals voor het beleid van de regering-Di Rupo. 'We hameren al jaren steeds op dezelfde boodschap', klinkt het. 'Amerikaanse bedrijven zijn belangrijk voor België, maar de competitiviteit van dit land staat onder druk.'

Voorzitter Beardsley looft de regering omdat ze gesleuteld heeft aan de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen, maar vindt de vooruitgang veel te mager. Met het belangrijke verkiezingsjaar voor de boeg, trekken de Amerikanen de politieke wil om te hervormen in twijfel.

'Opdat bedrijven zouden investeren, banen scheppen en met vertrouwen ondernemen verwachten ze dat de regering drie zaken aanpakt', stelt Beardsley. 'De concurrentiekracht, de onzekerheid en de complexiteit.'

Concurrentiekracht

Volgens Amcham is de poging van de regering om de loonkloof met de buurlanden te dichten door de lonen te bevriezen lovenswaardig, maar is de maatregel moeilijk in de praktijk te brengen en houdt het bedrijven tegen een gediversifieerd loonbeleid te voeren dat goede prestaties beloont. Bovendien dreigt de harmonisering van de statuten voor bedienden en arbeiders de inspanning teniet te doen.

Volgens de Amerikanen begrijpen ze dat de automatische loonindexering een belangrijk sociaal doel dient, maar ze waarschuwen wel voor het perverse effect van het systeem. 'In plaats van de koopkracht van de zwakkeren te beschermen komt het systeem door de samenstelling van de index vooral de sterkeren ten goede', klinkt het. Bovendien is de loonindexering de belangrijkste verantwoordelijke voor de loonkostenhandicap van ons land.

Onzekerheid

Amcham hekelt de hoge belastingen in ons land, maar vooral de heersende fiscale onzekerheid. Ze ergeren zich aan het feit dat de notionele intrestaftrek, een belangrijke motivatie voor multinationals om zich in België te vestigen, steeds opnieuw in vraag gesteld wordt. 'Voorzie een voorspelbaar fiscaal klimaat en behoudt de notionele intrestaftrek in zijn huidige vorm zolang mogelijk', klinkt de aanbeveling.

Complexiteit

Hoewel België best een aantrekkelijk klimaat heeft voor onderzoek en ontwikkeling en buitenlandse investeringen, schrikt de complexe administratie bedrijven vaak af, oordeelt Amcham. 'Vereenvoudig de administratieve procedure en maak het aantrekkelijker voor buitenlandse onderzoekers om naar België te komen', bevelen de Amerikanen aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content