Atenor bevestigt doorverwijzing naar strafrechter

Stephan Sonneville, de CEO van Atenor (foto: Thomas De Boever)

De Brusselse kamer van Inbeschuldigingstelling bevestigt de doorverwijzing van Atenor en diens gedelegeerd bestuurder, Stéphan Sonneville, naar de strafrechter voor mogelijke kasgeldfraude. Dat laat Atenor in een persbericht weten.

De Brusselse raadkamer verwees de beursgenoteerde vastgoedgroep Atenor en P&V Verzekeringen al in oktober 2011 naar de correctionele rechtbank. Het Brusselse parket beticht de twee bedrijven van belastingfraude, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. De mogelijke miljoenenfraude dateert al van 1998, maar de raadkamer ziet voldoende bezwaren om Atenor en P&V Verzekeringen voor de strafrechter te brengen.

Atenor laat nu weten dat de Brusselse kamer van Inbeschuldigingstelling gisteren twee jaar na datum de verwijzing van 13 vennootschappen en personen, waaronder Atenor zelf en dienst gedelegeerd bestuurder Stéphan Sonneviille, bevestigd heeft.

'Een dergelijke beslissing tot doorverwijzing zegt niets over een eventuele schuld', benadrukt de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar in een mededeling. Atenor zegt net als zijn gedelegeerd bestuurder in alle loyauteit mee te werken aan de onderzoeken van de gerechtelijke instanties en 'heeft er alle vertrouwen in dat hun goede trouw vastgesteld zal worden voor de rechtbank'. 

Erasmonde

Het fraudedossier gaat over een vastgoedbedrijf waarvan Atenor en P&V Verzekeringen respectievelijk meerderheids- en minderheidsaandeelhouder waren. Op 23 maart 1998 is het bewuste bedrijf 'Erasmonde' verkocht, zes jaar na zijn oprichting. De kopers waren drie zakenlui: een Brit Michael C., een Bahamees Fay R. en een Nederlander Charles V.V.

Zij veranderden meteen de naam van het bedrijf en gebruikten een postbusadres in de Brusselse Louizalaan als officieel adres. Ook de afsluitdatum werd wat uitgesteld. Zo kochten de zakenlui tijd om de firma te kunnen dumpen met een berg belastingschulden.

Erasmonde was op het moment van de verkoop een 'kasgeldvennootschap'. Het bedrijf had geen eigendom of activiteiten meer. Het had nog alleen geld in de kas, waarop belastingen betaald moesten worden.

Leopoldwijk

Net daarvoor had Erasmonde immers zijn enige bezit, een kantorencomplex in de Brusselse Leopoldwijk, goed voor 17.000 m2, verkocht. Na die verkoop moesten nog belastingen betaald worden op de gerealiseerde winsten. Maar de firma werd voor een opmerkelijk hoge prijs doorverkocht aan de drie zakenlui. Die lieten de vennootschap failliet gaan zonder de fiscus te betalen.

Volgens de openbaar aanklager speelden Atenor en P&V onder één hoedje met de zakenlui. Ze zouden de constructie samen hebben opgezet en er zouden gewoon wat cheques in het rond zijn gegaan via de betrokken Luxemburgse bank.

De zakenlui zouden met een commissie zijn verdwenen, terwijl Atenor en P&V een hogere winst konden opstrijken dan wanneer ze Erasmonde gewoon hadden geliquideerd en zelf de belasting hadden betaald. De transactie bezorgde Atenor destijds zelfs een uitzonderlijk hoge winst van ruim 400 miljoen Belgische frank (10 miljoen euro).

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud