'BAM blijft breekpunt'

Meyrem Almaci, onderhandelaar voor Groen in Antwerpen (foto photo news)

Voor Meyrem Almaci, het kopstuk van Groen in Antwerpen, is Bart De Wevers keuze voor het BAM-tracé 'onaanvaardbaar' en 'onverteerbaar'. In De Zevende Dag herhaalde ze dat het tracé voor Antwerpen een 'breekpunt' blijft voor Groen. 'De Wever zal water bij de wijn moeten doen.'

Uit de nog zeer korte formatienota die de lijsttrekkers van Bart De Wever (N-VA) kregen, blijkt dat de Antwerpse informateur resoluut voor het BAM-tracé kiest. Hij houdt zich zo aan het akkoord met de Vlaamse regering.

Volgens Groen-onderhandelaar Almaci is dat 'een keuze die regelrecht ingaat tegen het belang van de Antwerpenaars die recht hebben op zuivere lucht en minder geluidsoverlast'. 'De Wever zal water bij de wijn moeten doen als hij een coalitie wil vormen.'

Breekpunt

Voor Groen is het verlaten van het BAM-tracé een breekpunt. In de ogen van Almaci plaatst de kandidaat-burgemeester de belangen van de Vlaamse regering boven die van Antwerpen. Ze betreurt dat De Wever het verkeer via de ring dwars door Antwerpen wil blijven sturen. Op die manier maakt hij volgens haar ook een stappenplan over de overkapping van de ring onmogelijk.

Knopen

Almaci laat in het midden of ze al dan niet uit de onderhandelingen stapt. De Wever wil volgende week starten met de inhoudelijke onderhandelingen over een coalitie en een bestuursakkoord voor Antwerpen.

De Wever zelf onthoudt zich van commentaar. In de marge van een debat over confederalisme op de Antwerpse boekenbeurs liet de Antwerpse formateur aan de regionale nieuwszender ATV weten niet op deelaspecten van de nota te willen ingaan en snel knopen te willen doorhakken.

'We doen nogmaals een oproep aan meneer De Wever om het BAM-tracé te laten varen', roept Almaci de formateur op. 'Ons standpunt is duidelijk, maar als hij wil dat we dat nog eens komen uitleggen, zijn we daar zeker toe bereid.'

Ze kijkt ook uit naar wat de overige partijen - de Open VLD en de Stadslijst van sp.a en CD&V - denken over de eerste delen van de formatienota. Die verkiezen nog niet te reageren 'omdat er nog maar een A4-tje werd voorgelegd'.

Dat de uittredende burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zijn lot aan dat van Groen verbonden heeft, bemoeilijkt de situatie. Hij gaf eerder aan niet in een Antwerpse coalitie te stappen zonder Groen. In De Zevende Dag onderstreept Almaci dat ze geen 'strategische spelletjes' speelt. 'De Wever moet een coalitie vormen, en hij weet wat de voorwaarden zijn.' 

Kantoormarkt

Net deze week bracht vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle een marktonderzoek uit over de kantoormarkt in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat Antwerpen binnen Vlaanderen marktaandeel verliest aan de andere Vlaamse kantoorsteden: Gent, Mechelen, Leuven, Brugge, Hasselt, Aalst,... Jones Lang LaSalle schrijft dit in de eerste plaats toe aan de beperktere toegankelijkheid van Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud