Advertentie
Advertentie

België boekt hoogste groei in drie jaar

©rozing/Hollandse Hoogte

De Belgische economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid, tegenover 0,3 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat is de hoogste groei sinds het eerste kwartaal van 2011, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

De flinke groei van de economie begin dit jaar is volgens economen vooral te danken aan de buitenlandse vraag en milde winter, die de bouwactiviteit ondersteunde. De groei van 0,4 procent is gelijk aan de gemiddelde prognose van de grootbanken BNP Paribas, ING en KBC.

'De cijfers zijn iets zwakker dan verwacht', zegt Steven Vanneste, econoom van BNP Paribas Fortis. 'Bovendien zijn de vooruitzichten minder goed. Het ondernemersvertrouwen vlakt af en het consumentenvertrouwen is twee maanden op rij gedaald. Onze prognose van 1,4 procent groei over heel 2014 lijkt nu te optimistisch. 1,2 procent is een betere voorspelling.'

ING-econoom Philippe Ledent noemt het groeicijfer van het eerste kwartaal goed nieuws. 'Een groei van 1,3 procent over het hele jaar is meer dan haalbaar.' Het Federaal Planbureau voorspelt 1,4 procent groei.

Het INR publiceerde ook herziene cijfers voor 2013. De groei van het vierde kwartaal van vorig jaar werd naar beneden herzien van 0,5 naar 0,3 procent, omdat de dienstensector trager groeide dan voorzien. Maar het statistisch instituut bevestigde dat de Belgische economie over heel 2013 met 0,2 procent is gegroeid.

De economische groei vorig jaar was uitsluitend te danken aan de dienstensector. Zowel de industrie als de bouwsector zag de toegevoegde waarde dalen. De uitvoer en de consumptie van gezinnen en de overheid waren de motor van de groei. De daling van de investeringen en de afbouw van de voorraden drukten de economische activiteit.

Het aantal jobs verminderde in 2013 met 9.700. Dat is iets minder dan de eerder gemelde daling van 11.000.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud