Advertentie

België legt piraterij op internet aan banden

Foto Hollandse Hoogte ©Jiri Bÿller/Hollandse Hoogte

Elke Belgische onderzoeksrechter mag met één bevel alle internetverstrekkers in ons land verplichten alle mogelijke toegangswegen tot een piraterijwebsite te blokkeren. De operatoren moeten zelfs actief toezien dat de illegale website niet plots toegankelijk wordt via andere domeinnamen.

Dat bepaalt een definitief arrest van het Hof van Cassatie, vernam De Tijd. Het arrest gaat over de blokkering van de populaire site The Pirate Bay, waar illegaal film- en muziekbestanden te vinden zijn.

In 2011 velde het Antwerpse hof van beroep een arrest dat Belgacom en Telenet verplichtte enkele domeinnamen van The Pirate Bay te blokkeren. Het ging om een burgerlijke rechtszaak aangespannen door de Belgische auteursrechtenverdediger BAF. Maar het arrest was snel omzeild omdat simpelweg andere domeinnamen opdoken.

Daarom begon in Mechelen een strafrechtelijk onderzoek. Op 6 april 2012 deed de Mechelse onderzoeksrechter een ongezien ruime vordering aan ‘alle Belgische operatoren en toegangverstrekkers tot het internet’. Zij kregen het bevel zowel alle huidige als alle toekomstige domeinnamen te blokkeren die doorverwijzen naar The Pirate Bay. Op dat bevel plakt geen termijn. En de operatoren moeten de politie meteen waarschuwen als nieuwe domeinnamen opduiken.

Jan Margot, woordvoerder van Belgacom, noemt het bevel ‘buiten alle proportie’. ‘De providers worden verplicht The Pirate Bay te blijven blokkeren, ook als die naar een andere domeinnaam vlucht. Dat is een zeer brede omschrijving die de operatoren zou verplichten tot een totale monitoring van het internet. Zoiets kunnen we niet aanvaarden.’

De internetaanbieders besloten het bevel aan te vechten, maar het Hof van Cassatie geeft hen ongelijk in een recent arrest over de beroepsprocedure van Telenet. Cassatie besluit dat de onderzoeksrechter zijn boekje niet te buiten gaat. ‘We zullen de site dus blijven blokkeren’, reageert Telenet-woordvoerster Evelyne Nieuwland. ‘Maar enkel een onderzoeksrechter of een procureur kan zoiets verzoeken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud