België riskeert EU-boete van 708 miljoen euro

Olli Rehn (foto: Reuters)

Eurocommissaris voor economie Olli Rehn waarschuwde donderdag in een formele brief aan de federale regering dat de budgettaire en economische prestaties van België ondermaats zijn. Tegen midden december moeten flinke -structurele- correcties worden aangebracht. Als België niets doet, kan in januari een boete van 708 miljoen euro worden opgelegd.

Ontslagnemend premier Yves Leterme reageerde prompt op de bolwassing van Europa. Ook hij vindt dat de onderhandelaars nu dringend in actie moeten schieten. 'Ik ga geen commentaar doen over de formatie', zei hij in het televisiejournaal op Eén. Maar het is evident dat we enerzijds strikt het  stabiliteitsprogramma moeten respecteren en anderzijds inzake arbeidsmarkt en pensioenen voorbereide maatregelen dringend genomen moeten worden.'

Zonder bijkomende maatregelen zal het overheidstekort volgens Europa in 2012 oplopen tot 4,6 procent, ver boven de 3 procent die het moet zijn. Momenteel zit België al in een strafprocedure wegens een overdreven overheidstekort. België gaat in die procedure de verkeerde kant op en daarom is nu al gewaarschuwd voor mogelijke sancties.

Vanaf midden december heeft Europa veel meer en veel efficiënter mogelijkheden om lakse landen te sanctioneren. Als België niet oplet, zal ons land als eerste kennismaken met die mogelijkheden.

Sanctie

Mochten de onderhandelende partijen er de komende weken niet in slagen een begroting voor 2012 op te stellen, kan de Commissie al op 13 december een sanctie voorstellen. Die zou dan begin volgend jaar worden goedgekeurd door de Europese ministers van financiën. De sanctie komt neer op 0,2 procent van het bbp, of voor België 708 miljoen euro.

Dat geld is wel niet onmiddellijk verloren. België zou het begin 2012 op een geblokkeerde bankrekening moeten storten. Als er in de maanden nadien geen beterschap volgt, verliest België eerst de interest op dat kapitaal en dan uiteindelijk het kapitaal zelf.

Begroting

Olli Rehn eist dat de zes aanbevelingen van de Europese Commissie dit voorjaar door België volledig worden omgezet. Dit gaat ondermeer over het matigen van loonsverhogingen, over een hogere pensioenleeftijd, over hervormingen op de energiemarkten en in de detailhandel, over de sanering van de banken en van de overheidsfinanciën. De Commissie wil er zeker van zijn dat de sanering in België structure is en zo weinig mogelijk de economie schaadt.

Samen met vier andere landen staat België nu op een speciale, zeg maar zwarte, lijst van de Commissie. Die 5 zijn landen met een overdreven tekort, dat nog aangroeit.

De woordvoerder van formateur Elio Di Rupo wil voorlopig niet reageren op de Europese dreigementen. Vanaf morgen zullen de onderhandelende partijen de begroting-2012 opstellen, het doel is zo snel mogelijk af te ronden. De Belgische overheidsfinanciën worden momenteel niet enkel door Europa maar ook door de financiële markten onder zware druk gezet.

Recessie

In nieuwe conjunctuurprognoses toont de Europese Commissie zich vandaag een stuk pessimistischer over België. De economische groei in 2012 valt nog wel mee, met 0,9 procent, maar als de noodzakelijke besparingen worden doorgedrukt, zal ook dat minder zijn.

De exportgerichte economie verliest momentum, zo luidt het eerste tussentiteltje in het hoofdstuk over België. De andere tussentitels gaan over het verlies aan vertrouwen, het verlies aan concurrentiekracht ondermeer door de loonontsporing, de verzwakkende arbeidsmarkt, het groeiende pessimisme over de overheidsfinanciën. De overheidsschuld zou in 2013 terug boven 100 procent stijgen.

Ook voor het geheel van Europa is er weinig optimisme. De economie van de eurozone zal volgend jaar 0,5 procent groeien, voor de gehele Unie is dit 0,6 procent, aldus eurocommissaris voor economie Olli Rehn. Die spreekt over een pauze in de economische groei.

Door een drastische val van het vertrouwen remmen de investeringen en de consumptie. Hierdoor zal de werkloosheid hoog blijven. De inflatie zal wel terug onder 2 procent dalen. Volgens Rehn is een nieuwe recessie mogelijk. De situatie van de overheidsfinanciën verbetert wel: in de eurozone daalt het gemiddeld overheidsdeficit van 4,1 procent in 2011 naar 3,4 procent.

Veel zal afhangen van het vertrouwen. Dat is op zijn beurt bepaald door de schuldencrisis. Rehn neemt zich daarom voor streng toe te zien om de saneringen in alle landen.

Voor de wereldeconomie voorspelt Rehn in 2012 een groei van 3,5 procent in plaats van 4,1 procent deze lente.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud