België scoort slecht in strijd tegen corruptie

Transparency International bepleit een einde aan de praktijk van schijnkandidaten op stemlijsten.

België scoort, net als vorig jaar, 7,1 op tien in de strijd tegen corruptie. In vergelijking met de rest van het 'oude Europa' blijven we een van de slechtste leerlingen, zegt Transparency International.

Transparency International (TI) zet zich in voor de bestrijding van corruptie. Jaarlijks komt de organisatie met een corruptieklassement.

Het best scoren Denemarken, Nieuw-Zeeland en Singapore; het slechtst Afghanistan, Myanmar en Somalië.

België staat op de 22ste plaats. In het 'oude Europa' van de 15 lidstaten staan we op de tiende plaats. Dat kan voor een groot deel verklaard worden door de beperkte politieke wil om ethiek en de strijd tegen corruptie in België te bevorderen, aldus TI. 'België verbetert niet.'

In eerste instantie moet het probleem van belangenconflicten -eigen belang voor het algemeen belang stellen- worden aangepakt. 'België is een een land waar veel wordt toegelaten', aldus Chantal Hébette-Van den Broeke, voorzitter van TI Belgium.

Ook de bescherming van klokkenluiders -ambtenaren die corruptie aan het licht brengen- moet beter. Enkel Vlaanderen heeft een beschermingssysteem. Federaal was er wel intentie, maar dat kon door de politieke crisis nog niet worden uitgevoerd.

Tenslotte moeten de administratieve onderzoeken van het hoog comité van Toezicht -afgeschaft na de Agusta-affaire- opnieuw worden ingevoerd.

TI Belgium boog zich ook over de ethiek in de Belgische politiek. Er moet een einde komen aan het fenomeen van schijnkandidaten op lijsten, inkomsten uit privé en publieke activiteiten moeten publiek worden gemaakt en de transparantie en controle rond de financiering van politieke partijen moet versterkt, aldus TI Belgium.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud