België screent alle overheidsdiensten op spionage

©Bloomberg

Na Buitenlandse Zaken worden alle Belgische overheidsdiensten gescreend op cyberspionage, beginnend bij de Kanselarij van de premier. Dat heeft de regering bevolen, vernam De Tijd.

De regering-Di Rupo is duidelijk tot het besef gekomen dat cyberspionage geen ver-van-mijn-bedshow is voor België en Brussel als diplomatieke hoofdstad. Een taskforce met computerexperts van de militaire inlichtingendienst en de federale politie heeft nu nog de handen vol om Buitenlandse Zaken te bevrijden van het Russische spionagevirus ‘Snake’. Liefst 49 computerservers daar zijn geïnfecteerd. Maar zodra die zware schoonmaak achter de rug is, volgt de rest van de overheid.

De regering heeft de taskforce al de opdracht gegeven ook de Kanselarij van premier Elio Di Rupo grondig te screenen op malware. Daarna volgen de Staatsveiligheid, de politie enzovoort, naargelang de hoeveelheid vertrouwelijke dossiers die de overheidsdiensten herbergen.

Dat is een drastische maatregel, maar de regering beseft dat vanuit Buitenlandse Zaken dagelijks wordt gemaild met alle andere belangrijke overheidsdiensten in ons land. Vaak gaat het over gevoelige onderwerpen. Niemand wil het risico nemen dat het Russische virus elders ongestoord voort spioneert.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft ons land aangeboden te helpen bij het screenen van onze computerinfrastructuur, bevestigen bronnen. Maar het vriendelijke aanbod is even vriendelijk geweigerd. Niemand wil de Amerikanen zo’n ruime inzage geven in onze systemen, gelet op de onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en niet het minst de hacking bij Belgacom.

Ook privéfirma’s zullen niet betrokken worden bij de grote screening, luidt het. De taskforce met onze eigen experts zal die moeilijke klus alleen moeten klaren. Bij Belgacom is wel nog de hulp ingeroepen van de Nederlandse specialist Fox-IT om het virus van de Britse geheime dienst GCHQ te verwijderen. Maar de regering en de veiligheidsdiensten koesteren argwaan wegens de bevoorrechte relaties die ook privéfirma’s hebben met sommige buitenlandse inlichtingendiensten.

Er is alvast een budget van 2 miljoen euro uitgetrokken om Buitenlandse Zaken en andere overheidsdiensten onder handen te nemen.

In de federale regering twijfelt niemand nog dat Rusland schuilgaat achter de zware hacking bij Buitenlandse Zaken. Daarbij is zeker vertrouwelijk informatie over de Oekraïnecrisis gelekt naar Moskou. Maar wellicht gaat het om nog veel meer gegevens, al is het technisch onmogelijk om dat nog te achterhalen. Want de taskforce met cyberexperts focust in de eerste plaats op het verwijderen van het spionagevirus en pas in tweede instantie op het sporenonderzoek naar de daders. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is dat overeengekomen met het federaal parket.

Het parket onderzoekt sinds januari in het grootste geheim ook cyberspionage bij de federale overheidsdienst Economie. De Federal Computer Crime Unit van de federale politie had de hacking opgemerkt. De ‘malware’ was zich op dat moment aan het nestelen in de computerinfrastructuur. Welke informatie al is gelekt, moet het onderzoek nog uitmaken. Op het eerste gezicht zouden nog geen grote bestanden weggevloeid zijn, maar er zouden bijvoorbeeld ook gevoelige e-mails bekeken kunnen zijn.

Het gerecht heeft van de overheidsdienst Economie alvast een lijst gekregen met de gevoeligste informatie die er te vinden is. Het is ook nog onduidelijk wie achter de hacking schuilgaat. Maar China staat bovenaan op de verdachtenlijst.

In regeringskringen is nog steeds kritiek te horen op de lakse houding van premier Di Rupo, die wegens tijdgebrek 10 miljoen euro vergat te besteden voor de cyberbeveiliging van ons land. Het geld komt nu dus van pas om alle overheidsdiensten te screenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect