België balanceert op randje deflatie

Groenten werd jaar op jaar ruim 10 procent goedkoper ©BELGA

De inflatie in ons land is in augustus verder gedaald tot bijna nul. Met 0,02 procent bereiken we een vers dieptepunt sinds november 2009.

De consumptieprijzen stijgen nog nauwelijks. Bedroeg de Belgische inflatie in juli nog 0,34 procent, dan is ze deze maand verder gedaald tot 0,02 procent. Tal van producten werden goedkoper in augustus, met vlees als opvallende uitzondering.

De consumptieprijsindex voor de maand augustus bedraagt 100,17 punten tegen 100,55 punten in juli. De prijzen van onder meer groenten (-10,7%), fruit (-4,5%), motorbrandstoffen (-1,6%), vliegtuigtickets, aardgas en telecommunicatie gingen deze maand omlaag. De enige productengroep die duurder werd, was vlees.

De gezondheidsindex daalde met 0,34 punt tot 100,12 punt. Het rekenkundig gemiddelde van de laatste vier maanden belandt op 100,30 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd dus niet overschreden. Het is van november 2012 geleden dat de spilindex nog eens werd overschreden. Het Planbureau raamde in juli al dat ambtenaren pas in 2015 een eerstvolgende loonsverhoging zouden krijgen.

De inflatie zonder energieproducten is in augustus teruggevallen tot 0,97 procent van 1,30 procent in juli. Dat is het laagste niveau sinds april 2010.

Niet alleen België kampt met een lage inflatie, in de hele eurozone is dat het geval. De prijzen stijgen niet door onvoldoende vraag, wat verband houdt met de zwakke economie. De groei in de eurozone is in het tweede kwartaal helemaal stilgevallen.

Smeermiddel

Precies omdat de eurozone schijnbaar op een lange periode met chronisch lage groei én inflatie afstevent, neemt de druk op de Europese Centrale Bank om met verse stimulus te komen toe. Vrijdagavond erkende ECB-voorzitter Mario Draghi zelf dat er een reëel risico is dat de centrale bank geruime tijd haar inflatiedoelstelling - een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' zal moeten laten varen.

Een 'beetje inflatie' is nuttig als smeermiddel voor de economie. Zeker een economie zoals die van de eurozone die nog een forse schuldenlast torst. Een schuldenaar van bijvoorbeeld een woonkrediet heeft alle belang bij een scheut inflatie: de maandelijkse aflossing blijft nominaal gelijk, maar het loon wordt via de index aangepast aan de levensduurte. Met 2 à 3 procent inflatie neemt het woonkrediet zo geleidelijk aan een steeds kleinere hap uit het gezinsbudget, wat zonder inflatie niet het geval is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud