Advertentie

België vervolgt scientology

De scientologykerk in Los Angeles - Foto Reuters ©REUTERS

Het federaal parket is na jarenlang onderzoek klaar met zijn dossier tegen de ‘scientologykerk van België’. Het vervolgt de bekende beweging, met acteur Tom Cruise als bekendste boegbeeld, als ‘criminele organisatie’.

De scientologykerk van België en twee topmedewerkers worden ook vervolgd voor oplichting, illegale geneeskunde, verschillende inbreuken op de privacywet en afpersing. Dat vernam De Tijd.

Een vorig gerechtelijk onderzoek tegen scientology sleepte jarenlang aan en ligt al jaren stil voor de Brusselse raadkamer. Dat onderzoek begon in 1997, maar het dossier ging over oudere feiten. Dat is in tegenstelling tot het nieuwe dossier waarmee het federaal parket nu naar de Brusselse raadkamer trekt. De dagvaardingen zijn nog maar pas verstuurd naar scientology.

De vzw scientologykerk van België, die drie jaar geleden van Brussel naar Mechelen verhuisde, bestaat al sinds 1974. De Belgische afdeling is zeer actief - met allerlei cursussen bij bedrijven, tentoonstellingen, marathons, enzovoort - en krijgt daarbij de hulp van het Europese hoofdkwartier in Brussel.

Arbeidscontracten

Het gerechtelijke onderzoek gaat vooral over de interne praktijken van de Belgische poot van scientology. De aanleiding was een klacht van de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling over bedenkelijke arbeidscontracten die scientology uitreikte. Het dossier belandde bij de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, die in april 2008 huiszoekingen liet uitvoeren.

Daarbij zouden de speurders een pak meer belastend materiaal hebben aangetroffen. Behalve het vermommen van arbeidscontracten om vrijwilligers en leden te ronselen, meent het gerecht dat er sprake is van afpersing van leden, het illegaal toepassen van pseudogeneeskunde en het bijhouden van dossiers over allerlei personen.

Terwijl scientology in verschillende landen, zoals de Verenigde Staten, erkend wordt als een religie, mikt het Belgische gerecht nu op een strenge veroordeling. Waarschijnlijk met nog ver­strekkendere gevolgen dan de veroordeling in 2009 van scientology in Parijs, waar wel een boete was opgelegd, maar geen verbod.

Het federaal parket weigerde donderdag elk commentaar over het strafdossier. Ook bij de scientologykerk van België was niemand bereid te reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud