Advertentie

België zakt in belastingranking PwC

Foto Jerry De Brie

Bedrijven in België zitten aan een totale belastingdruk van 57,5 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van consultant PwC. Daarmee zakt ons land op de wereldwijde ranking, van 155 naar 161 op een totaal van 189 landen.

Het cijfer voor België komt neer op een daling van 0,2 procentpunt in vergelijking met vorig jaar. Maar die daling is elders in de wereld heel wat groter. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 43,1 procent, het EU-gemiddelde 40,9 procent.

Ook onze buurlanden doen aanzienlijk beter dan België. Opgemerkte uitzondering is Frankrijk, waar de totale belastingdruk uitkwam op 64,7 procent.

'Sinds de studie voor het eerst werd uitgevoerd in 2004 zien we dat de totale belastingdruk wereldwijd gemiddeld 9 procent is gedaald, terwijl die in België tussen 2004 en 2012 min of meer stabiel is gebleven', zegt Frank Dierckx, partner bij PwC Tax Consultants. 'Stabiel maar wel te hoog. We hebben nu dus een heel lichte daling, maar relatief gezien gaat ons land er verder op achteruit.'

Dierckx pleit voor een verlaging van de loonkost. Die blijkt het grootste deel van de totale belastingdruk op bedrijven uit te maken. De lasten op arbeid liggen in ons land op 50,3 procent. Dat is ver boven het EU-gemiddelde van 26,24 procent. (Zie grafiek onderaan, klik om te vergroten.)

'Het is duidelijk dat de loonkost in ons land naar beneden moet, maar budgettair is er daarvoor geen ruimte, temeer daar de nodige besparingen in de overheidsuitgaven achterwege blijven.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud