Advertentie
Advertentie
netto

Belgische inflatie net niet onder 1 procent

Vooral de goedkopere buitenlandse reizen drukken de inflatie.

De inflatie in ons land bedroeg in april nog 1 procent. Daarmee daalt het cijfer al voor de zesde maand op rij. Het is bovendien geleden van februari 2010 dat de inflatie nog zo laag noteerde. De spillindex is niet overschreden, dus komt er geen aanpassing van de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen.

De Belgische inflatie blijft dalen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. In april bedraagt de inflatie 1,00 procent ten opzichte van 1,11 procent in maart en 1,19 procent in februari.

De inflatie op basis van gezondheidsindex bedraagt nu 1,26 procent tegenover 1,25 procent een maand geleden. Die index sluit 'schadelijke' producten als alcohol, tabak, benzine en diesel uit en dient bovendien als basis voor de indexering van de lonen in ons land.

Indexering

De gezondheidsindex daalt in april met 0,01 punt tot 120,49 punten tegenover 120,50 punten in maart. Het rekenkundige gemiddelde van de laatste vier maanden bedraagt deze maand 120,32 punten, tegenover 120,21 punten in maart.

De spilindex, die 122,01 punten bedraagt, werd deze maand dus niet overschreden. Bij een overschrijding van die index gaan de lonen voor ambtenaren en de sociale uitkeringen met 2 procent de hoogte in, maar het Planbureau verwacht dit niet meer voor het einde van dit jaar. Het indexmechanisme in de privésector verschilt van sector tot sector.

De daling van de inflatie is te vooral te danken aan de goedkopere buitenlandse reizen, maar ook diesel, LPG en het gebruik van een gsm kosten minder. De prijzen voor verse groenten, aardappelen, een verblijf in een vakantiedorp en elektriciteit gingen wel de hoogte in.

Indexhervorming

Maar ook de regering heeft een hand in de daling van het inflatiecijfer. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Economie, kondigde vorig jaar een indexhervorming aan 'opdat die beter het werkelijke koopgedrag bij de consument zou weerspiegelen'. Zo werd in januari voor het eerst de solden in rekening gebracht.

Met de ingrepen aan de index hoopt de regering de stijging van de lonen te temperen zonder aan het principe van de automatische loonindexering te raken. Dat moet de concurrentiepositie van ons land ten goede komen. De regering-Di Rupo stelde zich immers de ambitie om de komende jaren de loonkostenhandicap met de buurlanden weg te werken.

Agoria

Volgens Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie, daalt de inflatie veel te traag om de loonkostenhandicap substantieel te verminderen. 'De regering is nog ver verwijderd van haar doel om de loonkloof met de buurlanden te dichten door een beperking van de inflatie en een loonblokkering. Aan dit tempo duurt het nog bijna 7 jaar voor het gecumuleerd verschil is geabsorbeerd', klinkt het bij Agoria-topman Paul Soete. 'De inflatie daalt te traag en bovendien is er ook een daling in Frankrijk en Duitsland.' 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud