Bellens brengt regering in diskrediet

Didier Bellens, CEO van Belgacom (foto: Photo News) ©Photo News

Een cassante nieuwjaarstoespraak van de Belgacom-topman leidt tot consternatie bij politici.

In een nieuwjaarstoespraak voor de pers heeft Belgacom-topman Didier Bellens gisteren zwaar uitgehaald naar de overheid. Het beleid maakt volgens hem dat de telecomsector zich niet kan ontplooien, wat de hele economie in gevaar brengt. ‘In het buitenland vragen ze me waarom België zijn industriële bedrijven heeft gedood. We staan bekend als het land dat de industrie doodt.’

Ook het stralingsbeleid van het Brussels Gewest moest eraan geloven. ‘De vele ambassades in Brussel hebben nood aan 4G. En wat zegt Brussel? Fuck you!’

De speech van Bellens veroorzaakt consternatie in de regering. Off the record wordt met verbazing gereageerd op de uitspraken van de topman van ’s lands grootste overheidsbedrijf. Bellens brengt met zijn toespraak de regering in diskrediet, zoals Luc Bertrand dat eerder ook had gedaan. Bertrand, de topman vande investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, had in De Tijd de regering-Di Rupo verweten een marxistisch beleid te voeren.

Het grote verschil tussen Bertrand en Bellens is wel dat die laatste voor een overheidsbedrijf werkt en dat de PS van premier Elio Di Rupo de man jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden. Het is niet overdreven te stellen dat het de premier was die de huid van Bellens redde toen die laatste in 2011 verwikkeld was in ‘Concetta-gate’. Concetta Fagard, de protégé van Bellens, moest na een schandaal opstappen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gooide met een tweet de knuppel in het hoenderhok. ‘Bellens legt uit waarom België industrie doodt. Groteske veralgemening. Maar waarom niet pra-ten over de regionalisering van Belgacom?’

Bellens legt in buitenland uit waarom België industrie doodt. Groteske veralgemening. Maar waarom niet praten over regionalisering Belgacom?— Kris Peeters (@MP_Peeters) 29 Jan 13

 

Peeters, die geen commentaar wou geven, alludeert op het feit dat de federale overheid 53,5 procent van Belgacom heeft. Maar wettelijk bestaat de mogelijkheid een deel van het aandeelhouderschap over te dragen aan de gemeenschappen en de gewesten. Mogelijk wil Vlaanderen in Belgacom stappen nu Telenet steeds meer in Amerikaanse handen belandt. En Belgacom levert de federale overheid jaarlijks een interessant dividend van 400 miljoen euro.

Protégé

De vraag is waar Vlaanderen het geld voor zo’n investering vandaan zou halen. Maar het federale niveau is op zoek naar geld. Wouter Beke (voorzitter CD&V) en Laurette Onkelinx (PS) lieten in deze krant weten open te staan voor de verkoop van staatsparticipaties. Met zijn tweet zet Peeters in ieder geval druk op de PS om iets te doen tegen haar protegé Bellens.

De woorden in de speech van Bellens zijn ‘du jamais vu’. Maar de man is al langer nijdig op de federale regering. Zo is er bij de overheid een vastberadenheid om de salarissen van overheidsmanagers drastisch te verlagen. Bellens en Belgacom reageerden met een studie die stelt dat dat het bedrijf 30 miljoen euro zou kosten, in plaats van op te brengen.

Ondanks zijn wankele positie voelt Bellens zich ongenaakbaar. Na tal van affaires staat hij nog steeds aan het roer. De man is in zijn huidige, tweede mandaat als CEO benoemd tot 2015. Daarvoor krijgt hij jaarlijks ruim 2 miljoen euro bruto. Niemand geeft een cent voor een derde mandaat, maar dat beseft Bellens ook. Dus durft hij wat verder te gaan. In het slechtste geval wordt hij ontslagen, wat hem nog eens 2 miljoen euro zou opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud