Buitenlandse investeringen moeizaam uit dip

Nike investeerde vorig jaar nog fors in Laakdal.

Het aantal buitenlandse investeringsprojecten steeg in ons land vorig jaar met 20 procent, het aantal gecreëerde jobs nam met 50 procent toe. Maar daarmee zijn de buitenlandse investeringen nog lang niet op het niveau van voor de crisis.

België trok in 2013 198 investeringsprojecten aan. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van 2012 toen er 165 projecten aangeworven werden. Al die nieuwe investeringen waren goed voor 5.000 nieuwe banen, een klim met 48 procent ten opzichte van de 3.400 nieuw aangekondigde banen in 2012. Dat staat in het jaarlijkse Global Location Trens rapport van IBM. 

Toch blijft het aantal investeringen en de daarbij horende jobcreatie beneden alle peil. Ter illustratie: in 2008, voor de wereldwijde economische crisis losbarstte, rijfde België nog 240 investeringsprojecten binnen, die goed waren voor 6.700 jobs. 

'De recente stijging is positief, maar het niveau van buitenlandse investeringen blijft historisch laag', aldus Roel Spee, verantwoordelijk voor de IBM-studie. 'Het hoge kostenniveau en het uitblijven van structurele maatregelen om hieraan iets te doen, leidt nog steeds tot veel aarzeling bij investeerds om België op hun lijstje van kandidaatlocaties te zetten'. 

België beleefde de afgelopen jaren al een zware terugval op de internationale ranglijst wat betreft buitenlandse investeringen. In 2008 stond België nog op de 33e plaats, in 2012 was dat al de 43e plaats. Waar België in 2013 stond, is nog niet geweten, want het internationale rapport volgt pas na de zomer. 

De meeste buitenlandse investeerders komen nog altijd uit de Verenigde Staten. IBM schat het aandeel Amerikaanse investeerders op 31 procent, de Amerikaanse Kamer van Koophandel houdt het in zijn vandaag gepubliceerde Business Barometer op 25 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content