Advertentie
Advertentie

'Bus reed niet te snel'

Premier Di Rupo en de Zwitserse minister van Financiën, Eveline Widmer-Schlumpf maken een zeer aangeslagen indruk tijdens de persconferentie. (foto reuters)

De oorzaak van het busongeval in het Zwitserse Sierre is nog steeds onbekend. Wellicht reed de chauffeur niet te snel. Het Zwitserse gerecht onderzoekt drie hypotheses.

De exacte snelheid van de bus moet nog achterhaald worden, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de bus niet te snel reed. De weg waarop de bus reed, zou in goede staat zijn geweest en bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken. De autobus was zo goed als nieuw.

Het gerecht heeft drie hypotheses. De eerste is een technisch mankement. Daarnaast onderzoekt de politie ook of de buschauffeur onwel werd. Er is om een autopsie gevraagd. Een derde hypothese is 'een menselijke fout'.

Dat zei een verantwoordelijke voor het gerechtelijk onderzoek op de persconferentie, die ook een aangeslagen premier Elio Di Rupo bijwoonde. De eerste minister heeft een dag van nationale rouw aangekondigd.

'Drama'

Bij het fatale ongeval kwamen 28 mensen om het leven, van wie 22 kinderen. Onder de slachtoffers zaten ook zeven Nederlandse kinderen. 24 kinderen raakten gewond.

Het gaat om een Belgische bus met kinderen van scholen uit Lommel en Heverlee en hun begeleiders. De ouders van de kinderen vertrokken om 13 uur vanuit Melsbroek naar Zwitserland. Sommigen vernamen pas bij aankomst of hun kind tot de dodelijke slachtoffers behoort.

'Onbekende reden'

De Belgische bus reed in de richting van Sion en raakte dinsdagavond rond 21.15 uur een tunnelwand op de autosnelweg. De autobus week om nog onbekende reden af van zijn traject. De bus raakte eerste de rechterkant van de baan alvorens op de tunnelwand in te rijden ter hoogte van een veiligheidsstrook. De voorkant van de bus werd bijna volledig verpulverd en diverse inzittenden kwamen klem te zitten. Het bevrijden van de gewonde en overleden slachtoffers heeft erg lang geduurd, zei dokter Jean-Pierre Dellars aan de Zwitserse openbare omroep.

Volgens de lokale politie gaat het om het grootste wegongeval ooit in Zwitserland. 'Het drama zal heel België diep treffen', verklaarde Jan Luykx, de Belgische ambassadeur in Zwitserland.

Het drama zal heel België diep treffen

Jan Luykx

Ambassadeur België in Zwitserland

Bij het ongeluk was enkel de bus betrokken. 'Er waren geen andere wagens of bussen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 'Het is onbegrijpelijk.' De bus is afkomstig van de firma Toptours in Aarschot. Die firma heeft een uitstekende reputatie, zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Aan boord van de bus waren 52 mensen, van wie 46 kinderen en zes begeleiders. Het gaat om twee klassen, een uit Lommel (basisschool 't Stekske) en een uit Heverlee (Sint-Lambertusschool). De kinderen waren op de terugweg van skiklassen in le Val d' Anniviers. De dodelijke slachtoffers kwamen vooral uit de school van Lommel, zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan de bus.

Lausanne

De twee buschauffeurs zijn omgekomen in het ongeval. Vijftien gewonden liggen in het ziekenhuis van Sion. Zes andere lichtgewonden zullen vandaag nog het ziekenhuis mogen verlaten. Drie gewonden zouden er erg aan toe zijn. Zij zijn overgevlogen naar de universitaire ziekenhuizen van Bern en Lausanne.

We zijn allemaal in shock

Elio Di Rupo

Premier

Di Rupo heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. 'Het is een zwarte dag voor ons land. Alle Belgen delen het immense verdriet van de families. We zijn allemaal in shock', zei hij na de ministerraad vanmiddag. 

Voor informatie over het busongeval in Zwitserland kan men terecht bij het noodnummer van Buitenlandse Zaken 02/501.40.00.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud