CD&V-senator Rik Torfs verlaat de politiek

(Foto: Photo News) ©Photo News

CD&V-senator Rik Torfs stapt uit de politiek en stelt zich kandidaat om rector te worden van de universiteit in Leuven. 'Het is een positieve keuze. Ik ben niet verbitterd door de politiek', zei Torfs op een persconferentie.

Dat professor kerkelijk recht Rik Torfs afscheid neemt van de politiek komt niet als een verrassing. 'Het is de kroniek van een aangekondigd afscheid', reageert Dave Sinardet, politicoloog aan de Universiteit Antwerpen. 'Je zag dat hij eigenlijk al niet meer in de politiek zat.'

Toch zegt Torfs niet verbitterd te zijn door politiek. 'Dit is een positieve keuze', beklemtoont hij. De CD&V-senator kiest dus weer voluit voor de academische wereld. 'De universiteit moet hoogstaand onderzoek en onderwijs aanbieden en een lichtbaken zijn in de maatschappij en dus een visie ontwikkelen die de waan van de dag overstijgt', klinkt het.

Torfs deed in 2005 al eens gooi naar het hoogste ambt aan de Leuvense universiteit, maar moest toen zijn meerdere erkennen in Marc Vervenne. Volgens de voormalige politicus is hij door zijn politieke ervaring en zijn bredere maatschappijvisie nu beter gewapend voor het rectorschap.

De eigenlijke kandidaturen kunnen pas op 27 en 28 maart worden ingediend. 's Avonds maakt de KU Leuven de opgedaagde kandidaat-rectoren bekend. In april is er dan tijd om campagne te voeren. De huidige rector Mark Waer liet al weten geen tweede termijn na te streven. De eerste ronde van de stembusgang is voor 13 mei. Komt er dan geen winnaar uit de bus, dan volgen op 17 en op 23 mei nog een of twee rondes.

Politiek loopbaan 

Rik Torfs kreeg in 2010 de tweede plaats op de Senaatslijst van CD&V aangeboden. De professor kerkelijk recht profileerde zich als een vernieuwer, maar leek al snel ontgoocheld in het politieke bedrijf. Zijn afscheid komt dan ook niet echt als een verrassing. Torfs gaf zelf al in verschillende interviews aan dat hij zich aan het bezinnen was over zijn politieke toekomst.

De relatie tussen Torfs en CD&V verliep van in het begin getroebleerd. Volgens Sinardet paste de academicus niet in het keurslijf van de partijpolitiek. 'Torfs profileerde zich als een einzelgänger. Hij had soms meer kritiek op CD&V dan de oppositiepartijen. Dat is hem zeker niet altijd in dank afgenomen', klinkt het.

'Torfs had het moeilijk met het Belgische systeem waarin het parlement eigenlijk ondergeschikt is aan de partij', meent Sinardet. 'Misschien wel begrijpelijk, maar wie zich aansluit bij een partij moet kritiek ook intern kunnen formuleren en niet altijd op het publieke forum tekeer gaan.' Volgens Sinardet is het afscheid van Torfs na alle miserie eindelijk nog eens goed nieuws voor de CD&V.

Na alle miserie van de voorbije weken eindelijk nog eens goed nieuws voor CD&V: Rik Torfs stapt uit de politiek.— Dave Sinardet (@DaveSinardet) undefined

Het politiek palmares van de professor kerkelijk recht oogt bijzonder mager. Op wetgevend vlak speelde Torfs niet veel klaar, al zegt hij zelf met veel plezier in de luwte te hebben gewerkt aan dossiers zoals het erfenisrecht of de euthanasiewetgeving. Volgens Sinardet is het vooral zijn verdienste dat hij de politiek ter discussie durfde te stellen.

'Torfs werkte aan de vernieuwing van zijn partij, maar daar kwam niets van in huis', analyseert de politicoloog. 'De partijtop stelde zijn kritiek maar matig op prijs, meteen ook de reden waarom hij nooit doorgroeide naar de hoogste regionen van CD&V.'   

Ook Torfs zelf erkent dat die politieke vernieuwing moeilijk was. 'Ik heb samen met Inge Vervotte en ex-jongerenvoorzitter Pieter Marechel wegen gezocht die naar politieke vernieuwing leiden', zei Torfs. 'Die discussie is nog even actueel. De politiek is niet verrot, maar heeft nog een lange weg te gaan. De universiteit kan daar een rol in spelen', meent hij.

Reactie CD&V

In een persbericht dankt CD&V de afscheidnemende Torfs. 'De voorbije jaren heeft Rik op inhoudelijk vlak een meerwaarde betekend. Samen met Inge Vervotte maakte hij een analyse van onze ideologie na de verkiezingsnederlaag in 2010', klinkt het. 'Het laatste grote dossier waar hij zijn schouders onder zette, waren de gesprekken rond euthanasie en levenseinde. Wij vinden het erg jammer dat hij dit werk niet kan afmaken.'

'Weinig politici evenaren de kwaliteit van Rik om in deze moeilijke gesprekken de juiste toon aan te slaan. Al die tijd heeft Rik zijn mandaat ingevuld op de hem eigen manier. Hij nam nooit een blad voor de mond. In drie jaar tijd heeft hij een onmiskenbare stempel gedrukt. Maar tegelijk bleef de lokroep spelen van zijn grote liefde, de academische wereld. Vandaag gaf hij aan opnieuw gehoor te willen geven aan die lokroep', reageert de partij.

Torfs wordt opgevolgd door Els Van Hoof, de voorzitster van Vrouw en Maatschappij en schepen in Leuven.

Ik heb respect voor beslissing van torfsrik om voorrang te geven aan zijn academische carriere. Ik betreur zijn vertrek in senaat.— Wouter Beke (@wbeke) undefined

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content