Advertentie

Coformateurs moeten eurocommissaris kiezen

©Photo News

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) heeft de twee coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) een brief gestuurd, met de vraag een advies te geven over wie hij kan voorstellen als nieuwe Belgische eurocommissaris.

Di Rupo schreef eerder deze maand, toen er nog geen duidelijkheid was over de federale regeringsonderhandelingen, de partijvoorzitters van de meerderheidspartijen in lopende zaken al een brief met de vraag een naam naar voren te schuiven als Belgische eurocommissaris. Er kwamen toen vier namen uit de bus: Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD), Joëlle Milquet (cdH) en Didier Reynders (MR), met een vijfde kandidaat, Johan Vande Lanotte (sp.a), die in de coulissen bleef.

Inmiddels is het duidelijk dat N-VA, CD&V, Open VLD en MR een Zweedse coalitie in de steigers willen zetten, waardoor Vande Lanotte en Milquet van het lijstje kunnen worden geschrapt. Milquet is inmiddels minister van Onderwijs geworden in de regering van de Franse Gemeenschap. Blijven dus over: Thyssen, Reynders en De Gucht.

Perfecte exit

Enkele dagen geleden heeft Di Rupo de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel gevraagd wie ze nu naar voren willen schuiven. De eurocommissaris maakt immers traditioneel deel uit van het pakket van de mandaten die bij een regeringsvorming te verdelen vallen.

Belangrijk is dat er in de eerste onderhandelingen over de Zweedse coalitie, waarbij Open VLD kon inbreken in de Vlaamse regering, ook al gesproken is over de Wetstraat 16. CD&V heeft het premierschap opgeëist voor Kris Peeters. Dat is de prijs die de MR moest betalen om van start te kunnen gaan met een Zweedse coalitie. De keerzijde van die deal is dat de MR een goede kans heeft de eurocommissaris te leveren. Dat zou de perfecte exit zijn voor Reynders, die naast de 16 grijpt.

Al is te horen dat er daarover geen beslissingen zijn gevallen. In CD&V-kringen wordt gezegd dat Reynders even goed in een comfortabele buitenbaan kan worden gehouden als minister van Buitenlandse Zaken, zelfs al wordt die job ook begeerd door sommige CD&V’ers. Het is een publiek geheim dat Pieter De Crem het wel gehad heeft op Defensie en met zijn talenkennis graag minister van Buitenlandse Zaken zou worden. Als Reynders minister van Buitenlandse Zaken mag blijven, kan CD&V dat voorstellen als een hoge prijs die door de partij is betaald.

Juncker

CD&V lijkt het onderste uit de kan te willen halen in ruil voor haar deelname aan de Zweedse coalitie. Niet alleen wordt ervan uitgegaan dat Peeters premier wordt, CD&V wil ook twee van de zeven ‘Vlaamse’ ministerposten in de federale regering, zodat De Crem én Koen Geens kunnen worden bediend. En door nog niet te beslissen wie eurocommissaris moet worden, zou Marianne Thyssen (CD&V) in poleposition blijven. De keuze zou dan overgelaten worden aan toekomstig EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Die is op zoek naar vrouwen voor zijn ploeg.

Toch is het de vraag of de liberalen CD&V dat zullen gunnen. ‘De premier, de eurocommissaris, twee ministers en dan ook nog een regeling voor Arco, dat lijkt toch wat veel’, liet een liberale topper zich al ontvallen. Het ziet er dan ook naar uit dat het premierschap voor Kris Peeters de kansen van Marianne Thyssen om naar de Europese Commissie te gaan zwaar heeft gehypothekeerd. CD&V die het Reynders niet gunt, de liberalen die het CD&V’ster Thyssen niet gunnen. Wordt het dan een compromis, waarbij Karel De Gucht (Open VLD) verder mag doen?

Clan-De Gucht

Voor Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zou het niet slecht uitkomen dat De Gucht op post kan blijven, want de clan-De Gucht - waar Rutten nauwe banden mee heeft - is in de liberale stoelendans nog niet bediend. De Gucht heeft wel een nadeel. Hij is een man. Al valt ook dat nadeel misschien nog wel mee, want binnen Europa zijn heel wat landen aan het (her)bekijken of ze toch geen vrouw kunnen voorstellen aan Juncker.

Moeilijker is dat Open VLD in dat geval naast een tweede federale ministerpost dreigt te grijpen. Rutten rekent daarop om zowel sterkhoudster Maggie De Block als ontslagnemend vicepremier Alexander De Croo aan boord te kunnen hijsen.

De ironie is dat de N-VA nog het meest aanspraak lijkt te kunnen maken om iemand naar de Europese Commissie te sturen. De grootste Vlaamse partij claimt het premierschap niet en zou ook maar drie van de zeven ‘Vlaamse’ ministers leveren, met daarbovenop nog wel het Kamervoorzitterschap voor Siegfried Bracke.

Johan Van Overtveldt

De Wever & co zouden dus makkelijk op tafel kunnen kloppen, maar vooralsnog is daar geen sprake van. Al kan de N-VA met Johan Van Overtveldt, die al langer met Europa bezig is, wel een geschikte kandidaat naar voren schuiven. Dat hij lid is van de eurosceptische ECR-fractie maakt die stap echter niet evident. Bovendien doet het gerucht de ronde dat Van Overtveldt minister van Begroting wordt in de regering-Peeters, als rechterhand van vicepremier Jan Jambon.

N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben nog wel even om de knopen door te haken. Oorspronkelijk zag het ernaar uit dat er eind deze maand al een naam zou moeten worden voorgesteld, toch als België in aanmerking wilde kunnen komen voor een stevige portefeuille. Maar andermaal blijkt dat het ook in Europa wat stroever verloopt dan gedacht.

Maar er moeten ook geen weken meer over gaan. De nieuwe eurocommissarissen moeten al meteen bij het begin van het nieuwe politieke jaar, in september, hun beleid voorstellen en verdedigen in het Europees Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud