Advertentie

Datalek legt duistere praktijken HSBC bloot

©IMAGEGLOBE

De Tijd heeft de hand kunnen leggen op de 3.137 geheime rekeningbestanden van 2.450 Belgische cliënten van HSBC Private Bank in Zwitserland. Daarin vonden we alle interne nota's van HSBC over de communicaties met de Belgische cliënten. Het ontmaskert hoe de Zwitserse bankiers van HSBC actief duizenden Belgen hebben geholpen om belastingen te ontwijken.

Al jaren derft de Belgische schatkist honderden miljoenen euro’s belastingen omdat de grootste bank ter wereld, HSBC, duizenden rijke Belgen bedient met geheime rekeningen bij haar private bank in Genève. De Zwitserse bankiers hebben rijke Belgen massaal geholpen aan nepfirma’s in Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere fiscale paradijzen. Daarbij gebruikten de HSBC-bankiers zelfs codetaal, bezochten ze de Belgen thuis of maakten ze discrete afspraakjes in Antwerpse en Brusselse hotels. Dat onthullen de 3.137 rekeningbestanden die De Tijd bemachtigde (u vindt bij dit artikel enkele rapporten over de klantencontacten).

Het aantal Panamese spookbedrijven dat HSBC aan zijn Belgisch cliënteel heeft bezorgd, is gigantisch. Allemaal bedoeld om de Europese spaarrichtlijn en de bijhorende belastingen te ontwijken. De Panamese firma's die de Belgen kregen van HSBC hebben nietszeggende namen zoals Blase Asset Management, Gold Gate Group, Waldron Management Group, Cofisa Holding, Anbert Holding, Fondation Nadasa, Bantac Corporation, Colby Enterprises, Tarcom Investments, Transimmo, enzovoort.

De bankgegevens die De Tijd nu bezit, onthullen dat HSBC zelf zijn Belgische cliënten aanspoorde en hielp om de Belgische fiscus slimmer af te zijn. In werkelijkheid is het HSBC zelf die de offshorebedrijven aan de lopende band opricht voor zijn cliënteel. De bestanden laten daar geen twijfel over bestaan: ‘Opdracht van cliënt A.A. uit Ukkel: oprichten van bvi (schermvennootschap op Britse Maagdeneilanden).’ Of over A.R. uit Brasschaat: ‘Cliënt is naar Genève gekomen in het gezelschap van zijn zoon om bepaalde documenten te vervolledigen in verband met de opening van een bvi.’ Of N.B. uit Berchem: ‘Zowel voor hem een Panaméenne als voor zijn echtgenote die de andere rekening bezit.’ Over een topdiamanitair M.F.: ‘Moet ons dringend bezoeken in Genève: Europese spaarrichtlijn nadert met rasseschreden!’ Of nog B.D. uit Ukkel: ‘Client vermeldt nieuwe fiscale amnestie in België (..) we moeten snel vennootschapstructuur oprichten want geen denken aan om zijn fondsen te repatriëren naar België.’

De 3.137 rekeningbestanden van het HSBC-kantoor in Genève leggen bedenkelijke praktijken bloot bij één van de grootste banken ter wereld. In een ver verleden, in 1865, is de ‘Hongkong and Shanghai Banking Corporation’, opgericht door de Schot Thomas Sutherland om de Britse handel in het verre oosten te financieren. Maar vandaag is HSBC ‘The World’s local bank’. En de rekeninggegevens die Hervé Falciani, ex-medewerker van de bank in Genève, in 2006 en 2007 kopieerde en nu in onze handen zijn beland, zijn vernietigend voor HSBC.

Lees het volledige dossier morgen in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud