Advertentie
Advertentie

Dexia-exit Dehaene verdeelt regering

Foto Belga

De regering-Di Rupo wil zo snel mogelijk de ex-bankier Karel De Boeck bij Dexia als nieuwe kapitein aan boord hijsen. Dat kan maar als Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van Dexia, plaats ruimt. 'De regering mag met mijn job doen wat ze wil', reageerde de CD&V-politicus. Maar zo eenvoudig is het niet.

Want Dehaene wil pas in augustus vertrekken, als hij 72 wordt en bij Dexia de leeftijdsgrens als bestuurder heeft bereikt. Anders lijkt het alsof hij de gebeten hond is voor de malaise bij Dexia. Dehaene wil zonder gezichtsverlies kunnen vertrekken. Volgens Dehaene is hij noch topman Pierre Mariani verantwoordelijk voor het debacle. Het zijn hun voorgangers die van Dexia een ‘hefboomfonds’ hebben gemaakt.

Vandaag willen de federale topministers in het kernkabinet knopen doorhakken en een beslissing nemen over het vertrek van Dehaene. De meeste partijen willen zo snel mogelijk een nieuwe leiding benoemen, zodat die alles in het werk kan stellen om de risico’s die verbonden zijn aan de staatswaarborgen onder controle te houden. Maar CD&V is gevoelig voor de verzuchtingen van Dehaene en is bereid te wachten tot augustus om hem te vervangen.

Het idee is De Boeck eerst bestuurder te maken, vervolgens Dehaene als voorzitter door De Boeck te vervangen en daarna Mariani als gedelegeerd bestuurder. De Boeck kan niet meteen CEO worden, want het vertrek van Mariani moet België samen met Frankrijk regelen. Dat zal pas kunnen na de Franse presidentsverkiezingen van zondag.

Reactie

Dehaene reageerde vrijdagochtend op Radio 1 en verklaarde dat 'de regering met mijn job mag doen wat ze wil'. In een persbericht herinnert de ex-premier eraan dat hij reeds in oktober vorig jaar zijn mandaat met onmiddellijke ingang ter beschikking van de regering stelde. Als ultieme einddatum stelde hij de algemene vergadering van mei 2012 voorop.

'Door dat mandaat ter beschikking te stellen heb ik aangegeven dat ik mijn opdracht als beëindigd beschouw. Alle andere berichtgeving terzake behoort tot het domein van de stemmingmakerij', klilnkt het. 'Het is aan de regeringen om de nieuwe en dringend wenselijke nieuwe governance in te vullen.'

Vertrekpremie

Premier Elio Di Rupo (PS) herhaalde donderdag dat Mariani niet moet rekenen op zijn vertrekpremie van 1,2 miljoen euro, waar hij contractueel recht op heeft. ‘Na de grote inspanningen die de Belgische staat en burgers hebben geleverd, moet in de financiële sector het besef groeien dat er aan hebzucht grenzen zijn’, zei hij tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Hij verwees ook naar de Franse code van goed bestuur waarin staat dat de leiders van een bedrijf in moeilijkheden geen vertrekpremie kunnen krijgen.

Niet alleen het vertrek van Mariani en Dehaene bezorgt de regering-Di Rupo kopzorgen, ook de kwijting van de bestuurders van Dexia is een delicate kwestie. Ook daar buigt het kernkabinet zich vrijdagochtend over. De vraag is of de regering volgende week op de algemene vergadering van Dexia het signaal kan geven dat de Dexia-bestuurders niets te verwijten valt. Vooral CD&V zit hier ongemakkelijk, omdat het niet alleen gaat over oud-premier Dehaene maar ook over Francine Swiggers, de topvrouw van Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud