Advertentie

Di Rupo zweert bij meerderheid in Belgacom

Regering-Di Rupo wil meerderheid in Belgacom niet opgeven. - Foto: Olivier Vin

De regering-Di Rupo bekijkt of ze haar belang in Belgacom van 53,5 procent kan terugbrengen tot 50 procent plus één aandeel. Maar verder wil ze niet gaan.

Onder andere door overheidsparticipaties te verkopen wil de regering de staatsschuld tegen eind 2013 afbouwen tot minder dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat werd immers afgesproken met Europa. ‘We bekijken de opportuniteit’, is te horen in regeringskringen.

Maar het meerderheidsbelang in Belgacom of Bpost opgeven, zoals minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gisteren met ruggensteun van Alexander De Croo (Open VLD) opperde, is niet aan de orde. De socialisten noch de christendemocraten willen daarvan weten.

Als de overheid 3,5 procent in Belgacom verkoopt, levert dat tegen de slotkoers van gisteren 215 miljoen euro op, zonder dat het strategische meerderheidsbelang wordt opgegeven. Een verdere afbouw van het overheidsbelang kan wel een serieus verlies aan dividenden inhouden.

De voorbije jaren was de dividendenstroom van Belgacom jaarlijks goed voor ruim 400 miljoen euro. Dat bedrag kon de regering in de begroting inschrijven als inkomsten, wat belangrijk was bij het wegwerken van het begrotingstekort.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) werkt al enige tijd aan een lijst van overheidsparticipaties die verkocht kunnen worden. Hij wil via een efficiënt schuldbeheer en de verkoop van niet-strategische participaties goed 2 miljard euro bijeensprokkelen, zodat de schuld eind dit jaar onder 100 procent van het bbp uitkomt. Eind juli meldde Eurostat dat onze staatsschuld in het voorjaar was opgelopen tot 104,5 procent, al is de schuld wel onderhevig aan seizoenschommelingen.

Voor grote desinvesteringen, zoals de verkoop van het overheidsbelang in BNP Paribas, BNP Paribas Fortis of Brussels Airport is te weinig tijd. Zulke grote operaties liggen ook politiek gevoelig, al was het maar omdat dan met verlies moet worden verkocht. Een beperkte verkoop van het belang in Belgacom lijkt de enige haalbare optie.

Bij Belgacom wilde men gisteren geen commentaar geven. ‘Wij geven nooit commentaar over mogelijke plannen van onze aandeelhouders in verband met een verkoop van aandelen Belgacom.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud