Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Begroting treft zonnepanelen hard

De federale belastingvermindering voor zonnepanelen, superisolerende beglazing, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen wordt vanaf 1 januari 2012 afgeschaft. Er zal enkel nog een fiscaal voordeel zijn voor ­dakisolatie, maar ook dat wordt teruggeschroefd.
©Bas Beentjes/Hollandse Hoogte

Met de begrotingsmaatregel wordt een van de populairste belastingverminderingen getroffen. In aanslagjaar 2010 werd voor 626.219 investeringsdossiers een fiscaal voordeel gevraagd.

Door de maatregel zal voor geen enkele woning nog een belastingvermindering gevraagd kunnen worden voor de installatie van zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp.

Ook de belastingvermindering voor sommige werkzaamheden voorbehouden voor woningen die meer dan 5 jaar in gebruik zijn, wordt geschrapt. Daardoor verdwijnt het fiscaal voordeel voor het onderhoud en de vervanging van een stookketel, de plaatsing van superisolerende beglazing, de installatie van thermostatische kranen en kamerthermostaat met tijdschakeling en een energieaudit.

40 procent

Tot nog toe kreeg u voor alle werken een belastingvermindering van 40 procent, met een maximum van 2.830 euro. Dat grensbedrag werd bereikt met een investering van 7.075 euro. Specifiek voor zonnepanelen lag dat fiscale grensbedrag 850 euro hoger.

Snel nog een contract afsluiten en de betalingen doen na 1 januari 2012 lijkt evenmin een mogelijkheid. Voor energiebesparende maatregelen (andere dan dakisolatie) die u in de loop van 2012 betaalt, kunt u enkel nog een belastingvermindering krijgen voor zover u voor 28 november 2011 een contract ondertekende.

Overdraagbaarheid

Aan de overdraagbaarheid naar de volgende jaren voor investeringen die in het verleden werden gedaan zou niet geraakt worden. Die overdraagbaarheid is een regeling voor woningen die al minstens vijf jaar in gebruik zijn.

Wie meer investeerde dan het grensbedrag mag de investering volledig betalen en het belastingvoordeel overdragen naar de volgende drie jaar. Zo kan met één betaling maximaal vier jaar van de belastingvermindering genoten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud