Schietpartij 'vermoedelijk terreur'

De federale politie heeft beelden van een bewakingscamera vrijgegeven van de schutter in het Joods Museum. ©rv

Het Brussels parket heeft besloten het onderzoek naar de schietpartij van zaterdag aan het Joods Museum in handen te geven van het federale parket. Dat betekent meer dan waarschijnlijk dat men ervan uitgaat dat het om een terreuraanslag ging, al wil het Brusselse parket dat niet expliciet bevestigen.

De schietpartij in de Miniemenstraat, in de Brusselse Zavelwijk, gebeurde zaterdagmiddag rond 15.45 uur. Er vielen drie doden en een zwaargewonde wiens toestand nog steeds kritiek is. Zondagnamiddag gaf de federale politie drie video's en stilstaande beelden vrij waarop de schutter zichtbaar is. Op een ervan haalt die een vuurwapen uit een tas, begint te schieten en vlucht daarna weg.

Beelden van schutter

In een gesprek zondagmiddag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse president François Hollande bood premier Elio Di Rupo de condoleances van de Belgische regering aan. Di Rupo had ook contact met de families van de slachtoffers.

Het parket meldde zaterdag dat verschillende denksporen worden gevolgd, ook dat van een antisemitische aanslag. Op een persconferentie zondag werd dat laatste spoor nog niet bevestigd, en werd herhaald dat het te vroeg is om over de motieven van de dader te spreken. Maandag blijkt dan toch dat er sterk rekening wordt gehouden met een terroristisch motief.

Het parket roept de bevolking op alle mogelijke informatie door te geven die de dader kan helpen identificeren. 'De dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en verplaatst zich soepel', luidt een persoonsbeschrijving. 'Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorzijde. Hij droeg lichtblauwe bovenkledij met een lichtkleurig logo ter hoogte van de linkerborst, een broek van donkere kleur en schoenen van een donkere kleur met lichtkleurige zolen. Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak, tevens met een lichtkleurig logo.'

Over een eerste verdachte die met een wagen vanop de plaats van de aanslag wegreed, werd na ondervraging gemeld dat hij verder zou worden verhoord als getuige en niet als verdachte. 

Het Joods Museum spreekt van een 'immense tragedie'. Er is in samenspraak met de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur (PS), beslist een cel op te richten die zich moet buigen over de veiligheid van het museum. Zonder tegenadvies opent de instelling dinsdagmiddag weer de deuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect