Eén werkloze op twee zoekt niet actief naar werk

©BELGA

Vorig jaar deed nauwelijks één werkloze op twee voldoende inspanningen aan om werk te zoeken. De RVA legde daarom meer dan 17.000 sancties op aan werklozen.

Vorig jaar oordeelde de RVA dat slechts 53,2 procent van de evaluaties van het zoekgedrag naar werk voldoende waren. Dat is het laagste niveau sinds 2009. Dat blijkt uit een RVA-rapport dat de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure konden inkijken.

De RVA voert al zo'n tien jaar een activeringsbeleid. Dat wil zeggen dat werklozen die een uitkering trekken, moeten aantonen dat ze voldoende inspanningen leveren om een job te zoeken. Doen ze dat niet, dan kan de rijksdienst een sanctie opleggen.

In 2013 werden 17.140 sancties opgelegd aan werklozen, een stijging van 10,4 procent ten opzichte van 2012.

Evaluatie

Volgens de procedure wordt een werkloze voor het eerst geëvalueerd na 21 maanden werkloosheid. Voor wie jonger dan 25 jaar is, komt zo'n eerste gesprek er al na 15 maanden. Is de evaluatie negatief, dan houdt de RVA de werkloze nauwlettend in de gaten.

De RVA nodigde vorig jaar 107.141 werklozen uit voor een eerste evaluatiegesprek. Amper 50,2 procent kreeg een voldoende. In 2005, bij het begin van het activeringsbeleid, was dat nog 68,4 procent.

Door rekening te houden met de tweede en derde evaluatierondes stijgt het totale percentage positieve evaluaties lichtjes tot 53,2. In het rapport geeft de RVA geen verklaring voor het slechte resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content