Energieprijzen zullen vanaf 1 januari flink stijgen

Omdat staatssecretaris Melchior Wathelet (links) en minister Johan Vande Lanotte het niet eens geraken, kunnen energieleveranciers vanaf 1 januari hun prijzen opnieuw verhogen - Foto Photo News

De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen.

Sinds april mogen energieleveranciers niet langer hun tarieven optrekken, maar dat verbod vervalt op 1 januari. De regering had tegen dan een nieuw akkoord moeten vinden over maximumprijzen voor energie, maar dat lukt niet. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Consumentenzaken, en Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Energie, raken het niet eens.

Daarom kan vanaf januari de markt opnieuw spelen. En dat tot 1 april, de zogenaamde transitieperiode. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in de winter sowieso duurder dan in de zomer, maar toch wordt ervan uitgegaan dat de marktcontext is gewijzigd. Veel Belgen zijn van leverancier veranderd om goedkopere tarieven te bekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect