Advertentie

Ex-ministers kosten overheid miljoenen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil het debat over het systeem openen. ©Photo News

Ministers die niet opnieuw aan de bak komen in een regering krijgen tot 2019 jaarlijks 100.000 euro om twee medewerkers aan te nemen. Het prijskaartje van die maatregel dreigt op te lopen tot meer dan 10 miljoen euro.

Ministers die niet opnieuw aan de bak komen in een regering krijgen tot 2019 jaarlijks 100.000 euro om twee medewerkers aan te nemen. Het prijskaartje van die maatregel dreigt op te lopen tot meer dan10 miljoen euro. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) plaatst er vraagtekens bij en wil daarover het debat openen, laat hij in een reactie weten.

In 2001 voerde de paars-groene regering-Verhofstadt I een gunstregime in waardoor ex-ministers die na de verkiezingen hun ministerportefeuille verliezen recht krijgen op extra personeel. Het gaat naast een ‘uitvoerend personeelslid’ zoals een chauffeur, ook om een ‘staflid’, doorgaans een universitaire medewerker.

Zweedse coalitie

Die regeling dreigt nu heel duur uit te vallen. Na de vorming van de Vlaamse regering, de Waalse, de Brusselse, de Duitstalige en de regering van de Franse Gemeenschap zijn er al tien excellenties die hun ministerportefeuille kwijt zijn. De volgende vijf jaar kosten hun medewerkers samen 5 miljoen euro.

Als de Zweedse coalitie er komt, is de kans groot dat nog eens een tiental federale ministers en staatssecretarissen uit de boot valt. Wat het totale prijskaartje al op 10 miljoen euro zou brengen. En dan is nog geen rekening gehouden met de voorzitters van de zes Belgische parlementen die eveneens dezelfde regeling kunnen genieten.

Zelfs een ex-minister die parlementslid, parlementsvoorzitter of Europees commissaris wordt, geniet dat voordeel. Wie de lijst overloopt van politici die de voorbije jaren van dat regime gebruikgemaakt hebben, stoot onder meer op de naam van Karel De Gucht (Open VLD). Nochtans kon hij in 2009 na zijn benoeming tot EU-commissaris een beroep doen op een Europees kabinet. Ook Herman Van Rompuy (CD&V) kon als Europees president rekenen op twee extra Belgische personeelsleden.

Cadeau

Opmerkelijk is dat politici geen minimale termijn als regeringslid moeten presteren om dat gunstregime te genieten. Frédéric Laloux (PS) moest in 2008 na amper 31 dagen opstappen als staatssecretaris voor Armoedebestrijding. Maar hij kon wel jaren rekenen op een paar persoonlijke medewerkers.

Ook Catherine Fonck (cdH), die pas twee weken geleden haar partijgenoot Melchior Wathelet als federaal staatssecretaris verving, zal tot 2019 twee personeelsleden krijgen. Enkele maanden staatssecretaris spelen in een regering in lopende zaken levert zo een cadeau van 500.000 euro op. Voor hun twee extra werknemers krijgen de ex-ministers immers een budget van ongeveer 100.000 euro per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud