Fabiola bracht vakantieverblijf ook onder in stichting

Koningin Fabiola - Foto Reuters ©REUTERS

Villa Astrida, het vakantieverblijf van koning Boudewijn en koningin Fabiola in het Spaanse Motril, werd in een Spaanse stichting gestopt 'opdat de neven van de koningin ervan kunnen genieten zonder dat ze enorme successierechten moeten betalen'. Dat staat in Le Soir Magazine van komende donderdag. Het principe is volkomen legaal.

Hetzelfde principe werd enkele maanden geleden toegepast met het Fons Pereos, een private stichting met als doel een deel van de erfenis van de koningin naar haar Spaanse neven en nichten te laten vloeien zonder al te veel successierechten te moeten betalen.

Het nieuws over de oprichting van die stichting door de weduwe van koning Boudewijn zorgde voor felle reacties. Eind januari liet koningin Fabiola weten dat ze haar omstreden stichting wilde laten opdoeken en de ontbinding werd inmiddels gevraagd.

Koning Boudewijn maakte zelf ook gebruik van het principe kort voor zijn dood op 31 juli 1993 in zijn Spaans vakantieverblijf. Hij richtte toen de de Stichting Astrida op, die eigenaar is geworden van het koninklijk domein in Opgrimbie.

Volgens Le Soir Magazine behoudt de koningin tot aan haar dood het vruchtgebruik over villa Astrida. Dan gaat het verblijf naar haar erfgenamen. 'Het mooie cadeau van de koningin laat deze laatsten ontsnappen aan de Spaanse successierechten (ongeveer 50 procent)... en de Belgische, want deze tweede residentie hoorde bij de eigendommen van de koningin die in Brussel is gedomicilieerd', schrijft het magazine.

Het paleis wilde geen commentaar kwijt en wijst er op dat het om een wettige privéstichting van koningin Fabiola in Spanje gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud