Advertentie
netto

Fiscus verdubbelt controles

(foto: Belga) ©Belga Picture

De fiscus zal dit jaar 75.000 gerichte controles uitvoeren bij particulieren, vennootschappen, vzw’s en bedrijfsleiders. Dat zegt Carlos Six, de topman van de controlediensten bij de fiscus. ‘Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar en een vertienvoudiging tegenover 2010.’

De federale overheidsdienst Financiën kondigde gisterenavond via haar website voor het eerst in haar geschiedenis aan welke controles belastingplichtigen dit jaar mogen verwachten.

De bedoeling is een afschrikkingseffect te creëren. 'Met de aankondiging willen we belastingplichtigen en boekhouders ertoe aanzetten hun verplichtingen na te komen', zegt Six.

Het gaat om zeven actiedomeinen: sportclubs, vzw’s die in feite aan de vennootschapsbelasting moeten worden onderwerpen, verkoop via het internet, vruchtgebruikconstructies, bedrijfsleiders met een management- of patrimoniumvennnootschap, de notionele intrestaftrek en loontrekkenden die hun kostenbewijzen.

Vergelijk het met alcoholcontroles. Die worden ook af en toe aangekondigd, maar niet allemaal

Carlos Six

Topman controlediensten fiscus

Het gaat niet om routinecontroles waarbij de belastingplichtigen louter meer informatie moeten geven. Six geeft het voorbeeld van een bedrijf waarbij uit een risicoanalyse is gebleken dat het eigen vermogen kunstmatig is verhoogd om maximaal gebruik te kunnen maken van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven.

Dat zeven actiedomeinen worden aangekondigd, betekent niet dat er geen andere controles meer zijn, benadrukt Carlos Six. ‘Je kan het vergelijken met de alcoholcontroles. Die worden ook af en toe aangekondigd, maar niet allemaal.’

Kruising

Dat de controles kunnen worden opgedreven is te danken aan het stijgende succes van de elektronische aangiftes. Daardoor komt meer tijd vrij voor controles.

Ook de efficiënte kruising van gegevens speelt een rol. Op die manier kan de fiscus manifest verkeerde aangiftes makkelijker opsporen.

De versnelling van de fiscus is een direct gevolg van het regeerakkoord. De strijd tegen de fiscale en sociale fraude moet dit jaar 720 miljoen euro in het laatje brengen.

Behalve op de gerichte acties van de controlediensten blijft de focus van de fiscus liggen op de grote en georganiseerde fraude. Die opdracht is in handen van de Bijzondere Belastinginspectie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud