Gat van 1,9 miljard in federale begroting

Minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging Olivier Chastel. ©Laurie Dieffembacq

Een maand na de verkiezingen blijkt dat er een gat van bijna 1,9 miljard euro is geslagen in de federale begroting van dit jaar. Dat blijkt uit een rapport van het monitoringcomité.

Het monitoringcomité, een groep hoge ambtenaren die de begroting opvolgt, heeft voor de regeringsonderhandelaars een update gemaakt van de toestand van de federale begroting. En die ziet er somber uit. De volgende premier, wellicht Kris Peeters (CD&V), krijgt een vergiftigd gechenk voorgeschoteld.

Nochtans was er in april geen vuiltje aan de lucht. Toen hield de regering-Di Rupo een minibegrotingscontrole. Ze koos toen voor een reeks kleine nieuwe uitgaven en een buffer van 80 miljoen euro. Nog geen drie maanden later blijkt dat die buffer allerminst volstaat.

Uit een nieuw rapport van het monitoringcomité blijkt dat de begroting intussen met 1,86 miljard euro is ontspoord. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van tegenvallende belastinginkomsten. De Belgische staat moest onverwachts bijna 600 miljoen euro betalen voor verloren fiscale rechtszaken. Zo verloor de Bijzondere Belastinginspectie twee zaken tegen GDF Suez, wat bijna 500 miljoen euro kostte.

Maar er blijkt ook iets fundamenteel aan de hand met de belastinginkomsten. Door de slechter dan verwachte conjunctuur vallen de btw-ontvangsten, de voorafbetalingen en de bedrijfsvoorheffing tegen. In regeringskringen sluit men niet uit dat in de loop van het jaar de situatie nog kan verbeteren. ‘Het gaat om een raming’, klinkt het.

Maar de kans is klein dat de de situatie helemaal kan omgebogen worden. Terwijl de regering-Di Rupo er in april nog van uitging dat het tekort van de federale overheid dit jaar zou uitkomen op 2,2 procent, wordt het nu geraamd op 2,7 procent. Een verschil van bijna 1,9 miljard euro.

Zonder rekening te houden met de impact van de conjunctuur en met eenmalige factoren moeten er dit jaar nog voor 1,3 miljard euro maatregelen genomen worden.

Ook voor volgend jaar ziet het begrotingsplaatje er allesbehalve rooskleurig uit. Volgens berekeningen van het monotoringcomité moet voor 6 miljard euro besparingen en/of nieuwe inkomsten gevonden worden om de begrotingsdoelstelling volgend jaar te realiseren. En die doelstelling is een structureel tekort van 1,1 procent of 4,3 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect