Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Geens denkt aan belasting op reële huurinkomsten

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) sluit de invoering niet uit van een belasting op de reële huurinkomsten uit een eigendom die verhuurd wordt aan een privaat persoon. Tot nu toe gebeurt dat op basis van het kadastraal inkomen van de verhuurde woning. Het is een scenario dat ook tegemoetkomt aan de bezwaren van de Europese Commissie.
Minister van Financiën Koen Geens - Foto Belga ©BELGA

Geens lanceerde zijn ‘theoretische denkoefening’ rond de vastgoedfiscaliteit donderdag op een algemene vergadering van de Brusselse notarissen. Ook op Finance Avenue van De Tijd vorige zaterdag zette hij de deur op een kier voor verandering. Op zijn kabinet haastte men donderdag te zeggen dat er ‘geen concrete plannen op tafel liggen voor de hervorming van de vastgoedfiscaliteit’. Zes maanden voor de verkiezingen is dat politieke zelfmoord.

Toch wordt de druk uit Europa om de vastgoedfiscaliteit in België te wijzigen steeds groter. In het kader van ‘een inbreukprocedure tegen het vrij verkeer van kapitaal’ kreeg België op 22 maart 2012 het verzoek om de vastgoedfiscaliteit in ons land binnen twee maanden aan te passen. Twintig maanden na dat verzoek is er nog niets gebeurd.

Europa noemt het onaanvaardbaar dat een Belg die verhuurt aan een privaat persoon die geen handelsactiviteit uitoefent, in eigen land beduidend minder belastingen betaalt dan op wat hij verhuurt in het buitenland. Dat komt omdat hij voor het vastgoed in België belast wordt op het kadastraal inkomen. Dat is sinds 1975 niet meer aangepast. Door de automatisering indexering is het KI tussen 2002 en 2010 slechts gestegen met 19,47 procent. De reële huurstijging bedroeg in België in die periode 48 procent. In de meeste landen zijn de huurprijzen zelfs meer gestegen. Daardoor loopt de Belgische staat jaarlijks 1,5 miljard euro mis.

Ook bij de bevolking groeit de steun voor een hervorming van de vastgoedfiscaliteit. In een enquête van De Tijd sprak een meerderheid van de ondervraagden zich uit voor meer belastingen op vastgoed in ruil voor minder belastingen op arbeid. Van de respondenten is 57 procent voor een belasting op de reële huurinkomsten, en 44 procent voor een herziening van het kadastraal inkomen voor iedereen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud