Gerecht en fiscus sluiten grootste fraudedeal ooit

©Bloomberg

Het Antwerpse parket en de Bijzondere Belastinginspectie hebben in de zaak-Omega Diamonds de grootste schikking uit de Belgische geschiedenis getroffen. Dat vernam De Tijd. Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai.

Om de monsterfraudezaak tegen het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds te begraven, betalen de verdachten liefst 160 miljoen euro: 150 miljoen aan de belastinginspectie en 10 miljoen aan het Antwerpse parket. In ruil laat de inspectie alle belastingaanslagen vallen en het parket alle vervolgingen. Daardoor behouden de verdachten een blanco strafblad en ontlopen ze zware celstraffen.

De schikking van 160 miljoen euro is in een belangrijke meevaller voor de federale begroting. De regering-Di Rupo volgde de onderhandelingen dan ook met grote belangstelling. De deal werd vrijdag in alle discretie beklonken. Geen enkele partij - de fiscus, het parket en de advocaten van Omega Diamonds - wil commentaar geven.

Schikking

De schikking is mogelijk dankzij een wet van twee jaar geleden. Die laat het openbaar ministerie toe minnelijke schikkingen te treffen met verdachte criminelen zolang ze nog niet definitief zijn veroordeeld. De maatregel was vooral bedoeld om te vermijden dat grote fraude­zaken op niets uitdraaien door eindeloze procedureslagen. Critici waarschuwden voor klassejustitie.

Dat niet iedereen even gelukkig is met de dading in de zaak-Omega Diamonds, bewijst de houding van Douane & Accijnzen. Ondanks aandringen van het parket en de belastinginspectie stapt de douane niet mee in de deal. Ze vindt het smokkeldossier tegen Omega Diamonds, dat volgens de douane oploopt tot 2 à 3 miljard dollar, te ernstig.

De douane dagvaardt het diamantbedrijf daarom op eigen houtje voor de strafrechter. De deal met de belastinginspectie gaat immers alleen over de inkomsten­belastingen die Omega Diamonds heeft ontdoken. De douane heeft het recht dezelfde feiten nog te vervolgen wegens smokkel, waarvoor zij bevoegd is. Daarop staat weliswaar maximaal één jaar cel. In tegenstelling tot de zware celstraffen die het parket kon eisen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud