'Tom Boonen sloot deal met fiscus'

Tom Boonen.

De manager van Tom Boonen laat aan De Tijd weten dat Boonen vorig jaar een deal heeft gesloten met de fiscus. De omvang van de dading wil hij niet prijsgeven. Tegelijk voert het gerecht van Kortrijk wel nog een strafrechtelijk onderzoek tegen de topwielrenner voor belastingontduiking. Het strafdossier zou nog dit jaar aan het parket worden overgemaakt.

Het gerechtelijk onderzoek tegen Tom Boonen voor belastingfraude is opgestart na een klacht van de Bijzondere Belastinginspectie. Het is al enige tijd aan de gang, maar is al die tijd angstvallig uit de pers gehouden. Het fraudedossier is in handen van een onderzoeksrechter in Kortrijk, die eerder al een huiszoeking heeft uitgevoerd.

Paul De Geyter, de manager van Boonen, wil geen details vrijgeven over de zaak. 'Ik vind dat dit een privéaangelegenheid is. Het is spijtig dat dit publiek is gemaakt. Want voor zover ik weet, is ook een gerechtelijk onderzoek geheim. Maar ik kan u wel meegeven dat Tom vorig jaar een akkoord heeft gesloten met de fiscus. Daarmee zijn de voornaamste discussiepunten afgehandeld. De belastingschulden zijn betaald. We gingen er van uit dat met dit akkoord ook het gerechtelijk onderzoek zou stoppen.'

Het gerechtelijk onderzoek in Kortrijk loopt wel voort, ondanks het akkoord met de fiscus. Welingelichte bronnen schatten dat het dossier eind dit jaar zal worden overgemaakt aan het parket. Intussen zouden de speurders al voldoende aanwijzingen hebben tegen Boonen. Een strafrechtelijke vervolging hangt dus nog in de lucht. Maar een recente wet laat het parket ook toe om - na een akkoord met de fiscus - een minnelijke schikking te sluiten met fraudeverdachten om zo ook het strafdossier in der minne af te sluiten.

Het was de Bijzondere Belastinginspectie die het gerechtelijk onderzoek op gang trok met een klacht om de feiten grondig te kunnen onderzoeken. Behalve de 32-jarige Boonen zouden nog andere wielrenners in het vizier van de fiscus en het gerecht lopen. Ook de naam van Patrick Lefevere, de manager van Omega Pharma - Quick Step, de wielerploeg waarvoor Boonen rijdt, duikt op in het strafdossier. Maar welingelichte bronnen bevestigen dat de rol van Lefevere in de zaak 'heel goed meevalt'.

Het gerecht heeft aanwijzingen dat Boonen te ver gegaan is in het 'fiscaal optimaliseren' van zijn riante inkomsten als profwielrenner. Een en ander heeft te maken met de vele jaren die Boonen doorbracht in het fiscaal vriendelijke Monaco, waar buitenlanders (behalve Franse staatsburgers) geen inkomstenbelasting moeten betalen. Mogelijk is er sprake van 'domiciliefraude'.

In september 2005 verhuisde Boonen naar het mondaine Monaco. Officieel omdat hij daar het hele jaar kon trainen op een heuvelig parcours in een zonnig klimaat. Maar ook de belastingvoordelen die Monaco biedt, speelden ongetwijfeld mee. Begin vorig jaar besloot de voormalige wereldkampioen toch terug te keren naar België, naar zijn vertrouwde Mol. Of die terugkeer wat te maken had met het lopende onderzoek is niet duidelijk. Boonens manager beweert van niet. 'Maar het was wel een goed moment om alle discussiepunten uit het verleden uit te klaren met de fiscus.'

'Er zijn inderdaad enkele jaren geleden contracten opgevraagd over Tom Boonen en Gert Steegmans, onze wielrenners die in Monaco woonden', liet Patrick Lefevere eerder al aan De Tijd weten. 'Dat gebeurde in de nasleep van de fiscale zaak tegen Paolo Bettini (de Italiaanse ex-wielrenner die na een onderzoek van de Italiaanse fiscus twee miljoen euro moest betalen voor het niet aangeven van tien miljoen euro inkomsten tussen 2003 en 2008 omdat hij al die tijd veinsde in Monaco te leven, red.). Maar ik herinner me dat die documenten al in 2009 zijn opgevraagd en daarna heb ik er niets meer van gehoord. Tja, dergelijke fiscale zaken verjaren niet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud