Gerecht onderzoekt grote fraude in Puurs

Vlaams minister-president Kris Peeters.

Het Antwerpse gerecht voert een grootschalig onderzoek naar fraude en corruptie met bedrijfsgronden in Puurs. Bij de jarenlange uitbreiding van de hectarengrote bedrijfssite 'Pullaar', vlak bij de A12, zou voor tientallen miljoenen euro’s gefraudeerd zijn.

Het gaat om de monsterwinsten die de privéprojectontwikkelaar kon realiseren omdat de ontwikkelingsmaatschappij van de overheid de oorspronkelijke eigenaars van de gronden onteigende tegen verdacht lage prijzen.

Onder andere in juli 2004 gaf de Vlaamse regering-Somers, enkele dagen voor haar ontbinding, nog groen licht om de Pullaar-site fors groter te maken. De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Antwerpen moest de nodige onteigeningen doen.

De eigenaars kregen een habbekrats omdat hun percelen als landbouwgronden werden vergoed. Waarna de Vlaamse ondernemer R.H., die de site al sinds 1991 met de overheid ontwikkelt, meer dan 20 miljoen euro verdiende aan dat ene uitbreidingsproject.

Ik woon vlak bij de site, maar dit was mij niet bekend

Kris Peeters

Vlaams minister-president

Corruptiespeurders van de federale politie onderzoeken ook waarom de ontwikkelingsmaatschappij van de overheid toeliet dat de privé-ontwikkelaar de monsterwinst bijna volledig voor zich mocht houden.

Belastinginspectie

De Bijzondere Belastinginspectie ontdekte dan weer dat de monsterwinsten ook nog eens volledig belastingvrij zijn opgestreken. De privé-ontwikkelaar zou daarvoor een fraudeconstructie met spookbedrijven hebben opgezet. Het gaat om bedrijven die met miljoenenverliezen opgezadeld zaten, en die de miljoenenwinsten uit de ontwikkeling van de bedrijfsgronden fictief zouden compenseren.

‘Het is de eerste keer dat een publiek-private samenwerking (pps) op deze manier in opspraak komt’, reageert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor zulke projecten van samenwerking tussen overheid en ondernemers.

Testcase

‘Ik woon vlak bij de site, maar dit was mij niet bekend. Ik laat de zaak onderzoeken door het pps-kenniscentrum. We moeten kijken welke rol de overheid in deze zaak heeft gespeeld. Ik zal het van nabij opvolgen en sancties opleggen als de fraude met zekerheid is vastgesteld door de rechtbank.’

De Bijzondere Belastinginspectie beschouwt het fraudeonderzoek in Puurs als een testcase om nog meer soortgelijke pps-projecten aan een controle te onderwerpen.

Het parket van Antwerpen geeft geen commentaar. Ook de projectontwikkelaar reageerde niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect