Advertentie

Gerecht start onderzoek naar hackings Di Rupo

(foto: Belga) ©BELGA

Het federaal parket opent een onderzoek naar twee computerhackings op de diensten van premier Elio Di Rupo. Dat vernam De Tijd. Het is ongezien dat een opsporingsonderzoek wordt geopend naar aanvallen op de Wetstraat 16, het epicentrum van de Belgische regering.

Niet alleen de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dezer dagen beducht dat haar gegevens worden onderschept. Ook premier Elio Di Rupo heeft op 21 oktober in stilte een strafklacht ingediend tegen verschillende computeraanvallen waarvan zijn kabinet aan de Wetstraat 16 het doelwit was.

'Ik kan bevestigen dat we op basis van de klacht een opsporingsonderzoek hebben geopend naar twee computerhackings tegen de kanselarij’, stelt Wenke Roggen, de woordvoerster van het federaal parket. ‘Het gaat om een hacking van 16 oktober jongstleden en één van augustus vorig jaar.’

Het is ongezien dat het gerecht een onderzoek voert naar computerspionage op het hoogste niveau van het Belgische staatsapparaat. Al is het opmerkelijk dat premier Di Rupo niet meteen, bij de ontdekking in augustus vorig jaar, naar het gerecht is gestapt wanneer na een ‘sweeping’ de eerste aanval is ontdekt.

Want al snel was duidelijk dat verschillende computers van de kanselarij waren besmet met een uiterst performant computervirus. Er was sprake van spionagesoftware die mogelijk al jaren gegevens van de Wetstraat 16 kon bespioneren.

De spionagevirussen die zijn gevonden in de kanselarij vertoonden zelfs grote gelijkenissen met de krachtige virussen die eerder waren gevonden op het netwerk van Buitenlandse Zaken. Over die zware hacking loopt al een gerechtelijk onderzoek sinds begin vorig jaar.

Malware

Via de geïnstalleerde malware konden de daders alle interne communicatie bespioneren tussen de duizenden ambtenaren en diplomaten van Buitenlandse Zaken, ook in de ambassades in het buitenland. Welke gevoelige informatie over het Belgische buitenlandbeleid op deze manier is uitgelekt, kon Buitenlandse Zaken nog altijd niet achterhalen.

Ook het kabinet-Di Rupo heeft er het raden naar welke gegevens zijn gelekt. Maar iedereen is het erover eens dat de spionagehacking op zijn diensten even zwaar was als die bij de Belgische diplomatie.

De meest recente computeraanval op de Wetstraat 16 heeft nog maar enkele weken geleden plaatsgevonden. Kort daarna, op 21 oktober, heeft Di Rupo een klacht ingediend bij het federaal parket om deze aanval en de vorige grondig te onderzoeken. De laatste hacking zou uiteindelijk zijn afgewend, maar dreigde alle computers van het kabinet-Di Rupo te besmetten.

Oorspronkelijk zou de aanval gericht zijn geweest tegen een website van de politie. Het ging om een ‘Denial of Service’-aanval om een computersysteem volledig plat te leggen door het te bestoken met opdrachten van andere computers. Het ging dus niet om een spionagesoftware zoals die vorig jaar is gedetecteerd. Maar de schrik zat er opnieuw duidelijk in dat de andere infrastructuur van de kanselarij mee in de klappen dreigde te delen.

De woordvoerder van premier Di Rupo bevestigt dat zopas - op 21 oktober - klacht is ingediend. ‘Het gaat om aanvallen van een ander kaliber. De laatste aanval was alleen bedoeld om onze computers plat te leggen. Terwijl de eerste echt ‘intrusieve’ software bevatte, om onze gegevens te bespioneren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud