Lage opkomst De Gordel door communautaire heisa

"De weigering van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode om een Gordeltrefpunt in te richten geeft aan dat de Franstaligen meer dan ooit denken dat de faciliteitengemeenten van hen zijn. De splitsing van BHV doet hen meer dan ooit geloven dat de aanhechting van deze gemeente bij Brussel mogelijk is." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag gezegd tijdens zijn doortocht in Sint-Genesius-Rode.

De opkomst voor De Gordel lag dit jaar veel lager dan de voorbije jaren en dat ondanks het mooie weer. Er daagden slechts 29.500 wandelaars/fietsers op. Vorig jaar waren het er ruim  43.000. Twee jaar geleden was dat  zelfs nog meer dan 80.000. Bloso-topvrouw Carla Galle wijt de lage opkomst aan de communautaire problemen in aanloop naar het evenement.

De Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode gaf namelijk geen toelating om een start- en aankomstplaats in te richten zoals in het verleden van de Gordel altijd al het geval was geweest.

Bart De Wever nam gebruikte te gelegenheid om nog eens zwaar uit te halen. De Wever was in het gezelschap van een veertigtal andere fietsende N-VA-leden, onder wie de ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters. De Wever zat achterop een tandem die bestuurd werd door partijondervoorzitter Ben Weyts.

  "Het kost de Vlamingen heel veel geld en vergroot de Franstalige arrogantie', aldus De Wever. Hij wees er ook op dat bij deze pesterijen in Rode niet alleen het FDF betrokken is, maar ook het cdH dat de BHV-akkoorden goedgekeurd heeft.

De burgemeester van Rode liet vandaag wel verstaan dat dat verbod mogelijk maar tijdelijk is en volgend jaar herroepen kan worden. "Als de nieuwe Gordelformule familiaal en apolitiek blijft, en de last gespreid wordt over meerdere gemeenten, zullen we wellicht opnieuw toelating geven aan Bloso om in Sint-Genesius-Rode weer activiteiten op touw te zetten in het kader van de Gordel", aldus Rolin, die nog eens herhaalt dat haar beslissing alles te maken heeft met de overlast. "We organiseren dit evenement al 31 jaar en zijn al jaren vragende partij dat ook andere gemeenten deze last zouden delen".

De deelnemers aan De Gordel hebben de keuze uit 19 wandel- en fietsparcours. Het is de laatste Gordel volgens de klassieke formule vanuit 4 trefpunten. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) herhaalde dat er een vervolg komt op de Gordel. 'De huidige Gordel kan een basis zijn voor volgende edities. Er blijft een initiatief nodig dat de Vlaamse rand in de kijker zet. Dat mogen we niet zomaar weggooien', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud