Gordel mag niet starten in Sint-Genesius-Rode

T-shirts met een politieke boodschap bleven altijd een vertrouwd beeld op de Gordel.

De gemeente Sint-Genesius-Rode staat op het punt het Bloso dit jaar geen startplaats voor de Gordel te laten inrichten op haar grondgebied. Sint-Genesius-Rode is sinds 1981 de start- en aankomstplaats van de fietsmanifestatie rond Brussel - later kwamen daar extra startplaatsen bij. De Gordel gaat gewoon door op 2 september. Philippe Muyters (N-VA), de Vlaamse minister van Sport, noemt de beslissing 'meelijwekkend' en hoopt ze alsnog te kunnen keren.

Het schepencollege van Sint-Genesius-Rode nam een voorlopige beslissing. Het ontzegt de deelnemers aan de Gordel weliswaar niet de toegang tot haar grondgebied , maar wil geen start- en aankomstplaats zijn. Dat heeft Rode zonder enige uitleg laten weten in een brief aan het Bloso, de organisator van de fiets- en wandelmanifestatie. Omdat An Sobrie, de enige Vlaamse schepen, de concensus in het schepencollege hierover doorbrak, moet de beslissing morgen nog bevestigd worden door de gemeenteraad, waarin echter Franstaligen in de meerderheid zijn. Sobrie noemt de weigering 'een pesterij' in een verkiezingsjaar.

De Vlaamse overheid reageerde bij monde van Muyters onthutst en heeft volgens diens kabinet geprobeerd om Rode tot andere gedachten te brengen. Muyters: 'Dit is onbegrijpelijk en te gek voor woorden. Als de Franstaligen in het gemeentebestuur van Rode denken dat ze zich met dit soort manoeuvres moeten profileren tegenover een sport- en gezinshappening waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen, van allerlei politieke overtuigingen, dan is dat meelijwekkend. Ook voor de Vlamingen in Sint-Genesius-Rode zelf zullen we tot de laatste snik proberen om hun gemeente te behouden als trefpunt. In Rode is immers alles begonnen, in 1981. Dat geef je niet zomaar op.' 

Crisisvergaderingen, tussenkomsten van de minister-president en overleg met het federale niveau leidden tot nu echter niet tot een herziening van de beslissing. De Gordel heeft behalve Sint-Genesius-Rode nog drie Trefpunten, plaatsen waar je kunt starten met je fiets- of wandeltocht: Dilbeek, Zaventem en Overijse. Het mogelijke afhaken van Rode staat daarom niet in de weg dat het evenement plaatsvindt. Bloso wacht de definitieve beslissing van de gemeenteraad af om te reageren.

De Gordel startte als een manifestatie die niet enkel een sportief doel had, maar het Vlaamse karakter van de rand rond Brussel in de verf wou zetten. Hoewel het voor velen van de tienduizenden deelnemers vooral een sportieve uitstap was, waarbij ze weinig aandacht hadden voor de politieke boodschap, bleven fietsers met een Vlaamsgezinde politieke boodschap op het t-shirt een vertrouwd beeld. Tot ongenoegen van sommige Franstaligen in de Rand, die hun protest bijvoorbeeld uitten door spijkers op de weg te strooien.

Sommige Gordelgemeenten stribbelden in het verleden ook wel eens tegen voor ze toelating gaven aan organisator Bloso, maar de doortocht verbieden werd nooit hard gemaakt, bijvoorbeeld na wat stille diplomatie van de minister van Binnenlands Bestuur en de provinciegouverneur. 

De 32ste Gordel wordt onder het motto 'nog 1 keer voluit' op 2 september voor de laatste keer georganiseerd volgens de klassieke formule van korte en lange fiets- en wandeltochten vanuit de trefpunten. Het evenement zal nadien op een totaal andere manier worden ingevuld. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet bekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud