Advertentie

Hasselts burgemeester Claes in verdenking voor schriftvervalsing

Hilde Claes wordt in verdenking gesteld van schriftvervalsing. (foto belga) ©BELGA

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a) is in nasleep van het schandaal rond de HaZoDi-politiezone in verdenking gesteld voor schriftvervalsing. Claes zou samen met twee anderen gefoefeld hebben met de aanwezigheidslijst van een vergadering waar de klokkenluiders aan de kant geschoven werden.

De inverdenkingstelling gebeurde volgens de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, die erover berichten, al op 30 november.

Door de aanwezigheidslijst te manipuleren, zou Claes, als voorzitter van het politiecollege, hebben laten uitschijnen dat klokkenluider Vera Vrancken aanwezig was op een vergadering en akkoord ging met het nieuwe organigram, waarbij zij en haar collega-klokkenluiders aan de kant geschoven werden. Bij een huiszoeking in april vorig jaar zouden twee verschillende originelen van de notulen gevonden zijn.

Claes zelf wilde aan de krant geen commentaar kwijt. Volgens haar advocaat Filiep Deruyck, geciteerd door de VRT, gaat het om een puur formele kwestie. 'Er is een formele vergissing gebeurd, geen inhoudelijke. Omdat burgemeester Claes als voorzitter van het college mee het verslag ondertekende, is ze mee in verdenking gesteld.'

Ook de voormalige korpschef Michel Beckers en de secretaris van het politiecollege, Liesbeth Klaykens, zijn volgens de kranten in verdenking gesteld.

Volgens enkele rechtstreeks betrokkenen die Belga kon spreken, was Vera Vrancken in het begin van de vergadering aanwezig als secretaris, maar stapte ze in de loop van de vergadering boos op omdat ze niet akkoord was met de inhoud. Daarop werd Liesbeth Klaykens als secretaris aangewezen. Die werkte voort op de notulen, maar verving de naam van de secretaris niet in de kladversie, enkel in de definitieve.

Dinsdag buigt de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen zich over een uitloper van het fraudeonderzoek rond de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Volgens de Hasseltse procureur des Konings Marc Rubbens gaat het daarbij om een procedurekwestie tussen parket en onderzoeksrechter. De kamer van inbeschuldigingstelling wil een proces-verbaal nietig laten verklaren waarbij Hilde Claes van de onderzoeksrechter geen volledige toegang kreeg tot het dossier. Het parket stond toe dat ze het dossier zou inkijken, maar onderzoeksrechter Davy Jordens hield dat tegen.

De zaak zit in de nasleep van het schandaal over de graaicultuur in het korps van de politiezone HaZoDi. Een Panorama-reportage berichtte daarover in oktober 2011, op basis van getuigenissen van klokkenluiders. De zaak liep met een sisser af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud