Het verbond CD&V-MR weegt licht

De MR heeft al affiches klaar met het verbond tussen MR-voorzitter Charles Michel en CD&V-voorzitter Wouter Beke ©TWITTER

Met hun dubbelinterview gaven CD&V-voorzitter Wouter Beke en zijn MR-collega Charles Michel in het weekend het signaal dat er een alternatief is voor de N-VA en de PS. Maar zo'n CD&V-MR-as heeft nog geen meerderheid. Dan nog zal ofwel de N-VA ofwel de PS nodig zijn. Een politieke analyse.

It’s the economy, stupid. Dat was samengevat de boodschap van Wouter Beke en Charles Michel in een dubbelinterview in De Standaard en Le Soir, in hun gezamenlijke afwijzing van een nieuw rondje communautaire strijd na de verkiezingen. Er ging ook een politiek-strategisch verhaal achter hun optreden schuil. Er is een alternatief voor de N-VA en de PS, die elkaars ‘beste vijanden’ zijn en het land opnieuw dreigen te blokkeren. Er is namelijk de as CD&V-MR.

Er wordt bij de Vlaamse christendemocraten en Franstalige liberalen blijkbaar gedroomd van een oranje-blauwe coalitie, zoals die na de verkiezingen van 2007 even in de steigers stond na de zege van Yves Leterme in Vlaanderen en vooral die van Didier Reynders in Franstalig België.

Zoals de kaarten nu liggen, is een heruitgave van oranje-blauw echter geen optie, want de liberalen en christendemocraten halen ruim onvoldoende stemmen en zetels om aan een meerderheid te raken. En dus zal de PS of de N-VA er toch bij moeten worden genomen, maar dat willen CD&V en MR niet gezegd hebben.

MR-voorzitter Charles Michel maakte alvast duidelijk dat hij de Vlaamsnationalisten er niet bij wil. ‘Ik haat de nationalisten, want het zijn egoïsten. De N-VA heeft langs Franstalige zijde geen partners’, klonk het ferm. En ook CD&V-voorzitter Wouter Beke staat duidelijk niet te springen om weer een avontuur aan te gaan met de N-VA. CD&V en de MR lijken weer scheep te willen gaan met de PS, al willen ze dat niet gezegd hebben.

N-VA-kopman Bart De Wever trok dan zelf maar de voor de hand liggende conclusie dat de coalitiepartners van de regering-Di Rupo weer gewoon verder willen regeren. En dan eindigt een weekendje stratego toch weer in het verhaal dat het kiezen wordt tussen de N-VA en Di Rupo II, zoals Bart De Wever de campagne op gang trok.

Flirten

Maar toch zijn alle deuren niet dicht voor de N-VA. Zowel binnen CD&V als bij de MR staan de neuzen niet allemaal in dezelfde richting. Bij CD&V is Kris Peeters eerder geneigd voor de N-VA te kiezen dan voor de PS, is te horen in de machinekamer van CD&V. En bij de MR is het Didier Reynders die met de N-VA blijft flirten. Gisteren liet hij, na de oekazes van zijn partijvoorzitter Charles Michel, nog doodleuk weten dat er geen exclusieven zijn, ook niet tegen de N-VA.

Zowel Peeters als Reynders wil op voorhand een centrum-rechtse regering zonder de PS niet afschrijven, zelfs al heeft die een minderheid langs Franstalige zijde.

De prijs die CD&V en N-VA daarvoor zouden moeten betalen, is dat er van confederalisme geen sprake zal zijn en vooral dat de Wetstraat 16 naar Reynders zou gaan. Het is de oude droom van Reynders, die in Brussel met de MR de grootste partij hoopt te worden en vanuit die sleutelpositie mee de hand hoopt te hebben in de coalitievorming in heel het land.

cdH

Het gevaar zit, zoals vaak, in een klein hoekje. Als Bart De Wever, Kris Peeters en Didier Reynders een centrumrechtse coalitie zonder de PS willen smeden, zou het wel eens Joëlle Milquet kunnen zijn die, zoals in 2007, zal wikken en beschikken. Het cdH wordt dan de partner die MR nodig zal hebben, om in een centrumrechtse regering met een minderheid aan Franstalige zijde te kunnen stappen. Of het cdH daarin zal willen meestappen, is nog maar de vraag.

Het tijdperk van Joëlle Milquet lijkt wel voorbij, zij is voor de verkiezingen van 2014 naar de Brusselse speeltuin verjaagd. Bij het cdH zwaaien, net zoals bij CD&V, de centrumrechtse krachten voor het eerst sinds lang de plak.

Maar ook die nieuwe cdH ziet het vooralsnog niet zitten om met De Wever scheep te gaan, bleek uit de reacties op het liefdesdansje tussen Charles Michel en Wouter Beke. ‘De Franstalige liberalen gebruiken CD&V om in de rugzak van Bart De Wever te kruipen’, reageerde cdH-voorzitter Benoît Lutgen op het dubbelinterview. Misschien moet Bart De Wever eens gaan eten met Benoît Lutgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud