Jan Becaus wordt senator N-VA

Jan Becaus presenteerde tot 2012 het Journaal op de VRT ©BELGA

N-VA coöpteert voormalig VRT-nieuwsanker Jan Becaus als senator. Dat maakte de partij zaterdag zelf bekend.

‘Negenentwintig jaar lang heb ik mijn politieke mening beroepshalve voor mezelf gehouden, en ik heb daar nooit een probleem van gemaakt. Maar ik ben nu ongebonden en kan ik mij actief engageren voor de partij die al langer mijn voorkeur wegdraagt. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld voor coöptatie in de senaat,’ zegt Becaus.

Becaus kondigt aan zich in de senaat te willen toeleggen op de institutionele toekomst van dit land. 'Ik heb in mijn leven België ingrijpend zien veranderen. Maar het werk is bijlange niet af. We moeten de omslag maken naar het confederalisme'.

Het voormalig nieuwsanker noemt zijn nieuwe functie 'een voorrecht'. De N-VA van haar kant laat weten 'enthousiast' te zijn over de kandidatuur van Becaus. 

Becaus was niet bereikbaar via commentaar, maar licht zijn motivatie wel toe in een brief. Zijn outing maakte op Twitter heel wat reacties los. Oud-collega's reageren verrast, al wordt ook opgemerkt dat zijn 'Vlaamse reflex' onder vier ogen af en toe wel naar boven kwam.

Jan Becaus is voormalig VRT-nieuwsanker. In 1984 ging hij bij de toenmalige BRT aan de slag, waar hij zich vooral toelegde op het koningshuis en het Vaticaan. Tot 2012 presenteerde hij Het Journaal, in 2013 ging hij met pensioen. Hij schrijft wel nog columns voor Kerk & Leven.

Door de verkiezingsoverwinning van 25 mei, mag de N-VA 2 senatoren coöpteren. Naast Jan Becaus, koos de partijraad voor Pol Van Den Driessche, communicatieadviseur van de N-VA en in het verleden journalist. 

Van Den Driessche zetelde in 2007 ook al eens in de senaat, toen nog voor de CD&V. 'Ik ben enorm dankbaar dat de partijraad mij deze kans geeft. Ik blijf als communicatieadviseur bij de N-VA werken, maar daarnaast wil ik mij smijten in de senaat', aldus Van Den Driessche.

In 2011 werd beslist om de senaat te laten functioneren als een soort ontmoetingsplaats voor de deelstaatparlementen, enkel nog bevoegd voor de staatshervorming en het koningshuis. De senaat organiseert dus geen onderzoekscommissies en stelt geen mondelinge vragen meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud